Meer uren en omzet voor uitzendbranche in 2021

De uitzendbranche is vorig jaar gegroeid ten opzichte van het coronajaar 2020. Volgens uitzendbrancheorganisatie ABU werden er door uitzendkrachten 15 procent meer uren gedraaid. Daarbij steeg de omzet met 18 procent.

Meer uren en omzet voor uitzendbranche in 2021

Vooral in de administratieve sector was er veel meer werk voor uitzendkrachten. Zowel uren als omzet stegen hier met een vijfde in vergelijking met een jaar eerder. In de industrie was sprake van 11 procent meer uren. Die zorgden voor 14 procent meer omzet. In de technische sector was sprake van 9 procent meer uren, die goed waren voor een 11 procent hogere omzet.

Daling aantal uren, stijging omzet

In de laatste periode van het jaar, die duurde van 6 december tot en met 2 januari, werd door de ABU een daling van het aantal uren gemeten van 1 procent. De omzet viel evenwel 3 procent hoger uit. Vooral in de administratieve sector was in deze periode minder vraag naar uitzendkrachten in vergelijking met een jaar eerder.

Lees ook: Wat zegt de nieuwe uitzend-cao over tijdelijke contracten?

Uit verschillende studies bleek eerder dat onder andere uitzendkrachten er in crisistijd financieel flink op achteruit zijn gegaan. Vooral onder uitzendkrachten met een maandelijks inkomen van maximaal 1800 euro netto steeg de kans op een inkomensterugval tijdens corona fors. Met het herstel uit de crisis nam ook de vraag naar uitzendkrachten weer toe. De ABU meldde eerder over 2020 een terugval in het aantal uitzenduren met 14 procent in vergelijking met 2019, het laatste jaar voor de crisis.

Lees ook: Zo geeft u tijdelijke uitbreiding aantal uren aan

Vooral jongeren benaderd door uitzendbureaus

In het afgelopen jaar zijn jongeren vaker benaderd door uitzendbureaus dan ouderen. Zo is bijvoorbeeld 56 procent van de 18- tot 34-jarigen in het afgelopen jaar benaderd, tegenover 31 procent van de 35- tot 64-jarigen. Daarnaast valt op dat van de 65-plussers, waarvan de meeste inmiddels pensioengerechtigd zijn, toch nog 8 procent in het afgelopen jaar benaderd is. Als we naar geslacht kijken dan blijkt dat mannen (38 procent) vaker benaderd zijn dan vrouwen (27 procent).

Lees ook: Vier redenen voor werkgevers om voor flex te kiezen

1,5 miljoen Nederlanders vaker benaderd sinds corona

Van de mensen die in het afgelopen jaar zijn benaderd door een uitzendbureau, wordt 33 procent vaker benaderd sinds het uitbreken van de coronacrisis. Dit komt neer op 1.470.000 Nederlanders. Vooral in de handelsbranche (46 procent) en het onderwijs (40 procent) wordt men sinds corona vaker benaderd door uitzendbureaus.

Vast contract op basis van Wet flexibel werken?

Vast contract op basis van Wet flexibel werken?

Een verkoopmedewerker claimt een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De werkgever reageert niet tijdig op haar verzoek. Wat oordeelt de rechter?

Trend: minder flex, meer vast

Trend: minder flex, meer vast

Volgens de recentste cijfers van het CBS zijn er in het eerste kwartaal van 2024 minder flexibele arbeidsrelaties. Daarentegen zijn er meer vaste werknemers én meer zelfstandigen gekomen.

Arbeidskrapte zorgt voor stijgende loonkosten

Arbeidskrapte zorgt voor stijgende loonkosten

Door de aanhoudende arbeidskrapte gebruiken werkgevers financiële middelen in de strijd om personeel te werven. De helft van de werkgevers schaalt nieuwe werknemers hoger in binnen de salarisschaal. En 22 procent betaalt zelfs boven het schaalmaximum.

Veel bedrijven nog onvoldoende voorbereid op hybride werken

Veel bedrijven nog onvoldoende voorbereid op hybride werken

Bedrijven zijn niet voorbereid op de structurele verschuiving naar hybride werken en moeten meer doen om verantwoorde, gepersonaliseerde en ervaringsgerichte werkplekken te creëren, zo blijkt uit recent onderzoek van JLL.

Is thuiswerken af te dwingen?

Is thuiswerken af te dwingen?

Anno 2021 is thuiswerken voor een flink deel van de bevolking geen uitzondering meer. De coronapandemie heeft gezorgd voor een uittocht uit de kantoren. Gaat daar precedentwerking vanuit?

Meer werkenden met kleine deeltijdbaan

Meer werkenden met kleine deeltijdbaan

In het eerste kwartaal van 2021 waren er 83 duizend meer werkenden met een baan van minder dan 12 uur per week dan een jaar eerder. Ook in het derde en vierde kwartaal van 2020 was het aantal werkenden met een kleine deeltijdbaan al toegenomen.

'Coronabanen' helpen uitzenders door de crisis

'Coronabanen' helpen uitzenders door de crisis

Veel zakelijke dienstverleners hebben inmiddels hun ritme gevonden in de nieuwe werkelijkheid. Uitzendkrachten en beveiligers worden volop ingezet bij test- en priklocaties en schoonmakers in ziekenhuizen. De vraaguitval is hierdoor minder heftig dan vorig jaar, maar nog steeds aanzienlijk. Pas in de tweede helft van het jaar profiteert de gehele sector van de aantrekkende economie. ABN AMRO verwacht een groei van 3 procent. AMRO verwacht een groei van 3 procent in 2021

NBBU: 'Alleen nieuwe arbeidsmarktregels als die doelmatig zijn'

NBBU: 'Alleen nieuwe arbeidsmarktregels als die doelmatig zijn'

De aanbevelingen die het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten voorstelt om de situatie voor arbeidsmigranten te verbeteren, zullen voor een deel hun doel missen. Woensdag 3 februari gaat de Tweede Kamer in gesprek over de aanbevelingen in het adviesrapport Geen tweederangsburgers van het Aanjaagteam.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.