Tekenbonus maakt werkgever niet aantrekkelijker

Maar liefst 39 procent van de werknemers in Nederland zou zich niet laten verleiden door een tekenbonus als ze op zoek gaan naar een nieuwe baan. Waar ze wel wat voor voelen is een onopzegbaar contract in ruil voor meer salaris. Dit blijkt uit onderzoekvan Visma | Raet onder ruim 1.000 Nederlandse werknemers.

Tekenbonus maakt werkgever niet aantrekkelijker

Bijna een op de vijf werknemers is bang kansen te laten liggen als hij nu niet op zoek gaan naar een andere baan. Werkgevers proberen daarop in te spelen met tekenbonussen, een mooie leaseauto of simpelweg een hoger salaris. Maar werken die lokkertjes wel? Het antwoord op die vraag is dus ‘Nee’, volgens de HR-dienstverlener.

Een van de pullfactoren waarover de respondenten hun oordeel mochten vellen was de tekenbonus. Dit is een bedrag dat de werknemer eenmalig ontvangt van een nieuwe werkgever. 39 procent zegt niet in de verleiding te komen door een tekenbonus.

Lees ook: Krapte op de arbeidsmarkt: welke (arbeidsrechtelijke) oplossingen zijn er?

Werknemer wel over te halen met ludieke actie

Een deel van de respondenten is wel in voor een ludieke actie. 7 procent zegt een arbeidsovereenkomst eerder te zullen tekenen wanneer de werkgever besluit om het tekenmoment in een luchtballon of een andere ludieke locatie te laten plaatsvinden.

Voor de overige 93 procent moet een werkgever echter met zwaarder geschut komen. De helft staat ervoor open om een niet-opzegbaar contract, van bijvoorbeeld tien jaar, te tekenen. Daar moet dan wel een dubbel zo hoog salaris tegenover staan.

Lees ook: Aandelenopties voor werknemers

Wat werkt wel?

Voor 79 procent van de respondenten zijn de onderlinge sfeer en collega’s de bepalende factoren om wel of niet voor een werkgever te kiezen. De collega’s waarmee ze moeten samenwerken en het team waarin ze terechtkomen zijn uiteindelijk dus het meest belangrijk.

Lees ook: TNO: ‘Toekomstbestendige arbeidsmarkt, draaischijf voor verandering’

Marco Winkel, directeur HR bij Visma | Raet: “Werkgevers doen er daarom goed aan factoren zoals een goede work-life balance, flexibele werktijden en vitaliteit in de breedste zin, mee te nemen in sollicitatiegesprekken. Door het vervolgens persoonlijk te maken en sollicitanten bijvoorbeeld middels video’s een beeld te geven van het team en de organisatiecultuur waarin ze terecht komen, kun je als werkgever echt het verschil maken.”

'Salarisadministrateur is écht een andere functie dan vroeger'

'Salarisadministrateur is écht een andere functie dan vroeger'

Recruitmentbureaus die zijn gespecialiseerd in salarisprofessionals kennen de markt als geen ander. Hoe hebben zij die de afgelopen jaren zien veranderen? Wat zijn grote trends en ontwikkelingen?

Hervorming arbeidsmarkt: zo staat het ervoor

Hervorming arbeidsmarkt: zo staat het ervoor

Ondanks de demissionaire status van het kabinet, gaat het door met het hervormen van de arbeidsmarkt. Wat is de stand van zaken?

Jarenlange toekenning onbetaald verlof is een verworven recht

Jarenlange toekenning onbetaald verlof is een verworven recht

Een werkneemster kreeg jarenlang onbetaald verlof toegekend om in een aspergekwekerij te werken. Deze stilzwijgende afspraak mocht haar werkgever niet intrekken. Dit oordeelde de rechter.

Wat zijn de gevolgen van de verkiezingsuitslag voor de salarisadministrateur?

Wat zijn de gevolgen van de verkiezingsuitslag voor de...

De stemmen zijn zo goed als geteld. De PVV is de grootste partij van Nederland geworden. Wat kan dat - gezien het verkiezingsprogramma van de PVV - betekenen voor jouw werk als salarisadministrateur?

Nieuwe wet beoordelen arbeidsrelaties in consultatie

Nieuwe wet beoordelen arbeidsrelaties in consultatie

De hervorming van de arbeidsmarkt is niet controversieel verklaard door de Tweede Kamer. Het demissionaire kabinet zet in op plannen die de Wet DBA moeten vervangen. Demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken heeft een wetsvoorstel ter consultatie aangeboden.

Prinsjesdag 2023: afwachten tot arbeidsmarktveranderingen concretiseren

Prinsjesdag 2023: afwachten tot arbeidsmarktveranderingen...

De arbeidsmarktveranderingen opgesomd in de Prinsjesdagstukken waren bijna allemaal al bekend. Het is wachten totdat dat concreter wordt, zo stellen experts.

De meeste fiscale wetsvoorstellen en alle arbeidsmarktonderwerpen niet controversieel

De meeste fiscale wetsvoorstellen en alle arbeidsmarktonderwerpen...

Deze week zijn de meeste fiscale wetsvoorstellen niet als controversieel beschouwd, en er is geen enkel onderwerp over de arbeidsmarkthervorming van de agenda gehaald. Een overzicht.

SER: veranderende wetgeving arbeidsmarkt mag niet vertragen

SER: veranderende wetgeving arbeidsmarkt mag niet vertragen

De Sociaal-Economische Raad (SER) roept de Tweede Kamer ondanks de demissionaire status op door te werken aan de dossiers arbeidsmarkt en energie & klimaat.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.