Jurisprudentie: mondeling aanzeggen kan je duur komen te staan
Een werkgever heeft een arbeidsovereenkomst wel mondeling, maar niét schriftelijk opgezegd. Dat werd een wel heel duur grapje…
Een werkgever heeft een arbeidsovereenkomst wel mondeling, maar niét schriftelijk opgezegd. Dat werd een wel heel duur grapje…
De overheid is gestart met een proef om het werknemers makkelijker te maken hun recht te halen. Bij een geschil over geld met een werkgever, kunnen zij bij de zogenoemde 'regelrechter' een vereenvoudigde procedure starten.
De regering gaat de compensatieregeling voor transitievergoeding bij arbeidsongeschiktheid beperken tot kleine werkgevers. Het voorstel is ter consultatie aangeboden.
De rechter heeft belangrijke uitspraken gedaan rond het studiekostenbeding. Wij zetten ze op een rijtje.
Een werknemer krijgt in een recente rechtszaak gelijk over achterstallig loon. Na ziekmelding heeft hij geen salaris meer ontvangen. De werkgever beroept zich op betalingsonmacht.
In de eerste maanden van 2025 is het extra spannend: hoe oordeelt de rechter over zelfstandigheid? De onderstaande zaak geeft inzicht (maar zegt ook weer niet alles!).
Een belastingdirecteur stapt naar de kantonrechter, als hij per mail hoort dat zijn opzegging is geaccepteerd. De directeur ontkent de opzegging en eist een vergoeding.
2025 vordert gestaag. Begin deze week was het Blue Monday en de eerste salarissen zijn alweer gestort. Kortom: op naar het voorjaar, tijd om vooruit te kijken. Dat doen we met een kort overzicht van wat diverse experts verwachten voor (de rest van) 2025.
Een werkgever en een werknemer krijgen discussie over de interpretatie van een bonusregeling. Hoe oordelen verschillende rechtsprekende instanties?
Het ministerie van SZW heeft de maximale ontslagvergoeding in 2025 geïndexeerd op €98.000.