Duurzaamheidsmanager Mariecke van der Glas en wetenschapper Shirley Nieuwland zijn blij dat de nieuwe richtlijn er is, aldus een artikel op de website van de universiteit.
Ambitieus duurzaamheidsdoel
De universiteit heeft een ambitieus duurzaamheidsdoel: CO2-neutraal zijn in 2024. Mobiliteit is de grootste uitstoter. Meer dan een kwart (26%) van de totale uitstoot werd in 2019 (het laatste jaar zonder lockdown en reisverboden) veroorzaakt door dienstreizen per vliegtuig en maar 0,09 procent door dienstreizen per trein.
Lees ook: U laat mogelijk korting liggen!
Veel winst te behalen
“Medewerkers pakken minder vaak de trein en een treinrit veroorzaakt veel minder uitstoot dan een vlucht. Daar is dus veel winst te behalen”, aldus Mariecke van der Glas, programmamanager Duurzaamheid.
Door de coronacrisis werd minder gereisd. De uitstoot van dienstreizen daalde in 2020 naar 16%. “Het is onze ambitie om dit blijvend terug te dringen. De coronacrisis heeft ook laten zien dat reizen vaak helemaal niet nodig is en dat videobellen vaak een oplossing kan zijn.”
Lees ook: Mobiliteit van werknemers
Shirley Nieuwland, onderzoeker op het gebied van duurzaam toerisme, is blij met het nieuwe reisbeleid. Maar dit is een eerste stap, geeft ze aan in het artikel: “Het had van mij nog ambitieuzer gemogen. Tot 700 km is Londen, Parijs en Berlijn. Dat zijn zulke korte stukjes. Niemand zou hier naartoe moeten vliegen. Vorig jaar zou ik een conferentie in Praag hebben. Met twee treinen ben je daar in minder dan 12 uur. Dat is goed te doen. Als je verschil wilt maken, moeten we deze reizen nog meer promoten.”
Lees ook: Reiskostenvergoedingen moeten per 1-1-2022 opnieuw in kaart worden gebracht
bron: website EUR.