Kabinet overweegt schrappen thuiswerkadvies

Langere openingstijden voor de horeca en het schrappen van het thuiswerkadvies. Dat zijn twee van de versoepelingen van de coronamaatregelen die bij het kabinet op tafel liggen. Op woensdag 9 februari is er een extra ministerraad geweest om de maatregelen volgende week direct mogelijk te maken, melden Haagse bronnen, aldus het ANP.

Kabinet overweegt schrappen thuiswerkadvies

Het huidige thuiswerkadvies ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk 1,5 meter afstand’ dateert al weer vanaf eind november 2021. Toen werd door het kabinet in verband met de stijgende besmettingscijfers een aantal coronamaatregelen verder aangescherpt.

Versoepelingen

Er wordt over een aantal versoepelingen nagedacht, melden ingewijden. Zo zal de 1,5 meterregel in de horeca mogelijk verdwijnen, net als de regel dat gasten een zitplaats moeten hebben.
In het kabinet wordt nog gesproken over de vraag hoe lang de horeca mag openblijven, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Volgens de nieuwssite wordt die openstelling mogelijk opgerekt tot middernacht, maar daarin is nog geen definitieve keuze gemaakt.

Ook zouden mensen weer een onbeperkt aantal gasten thuis mogen ontvangen en zouden over enkele weken weer festivals en grote evenementen mogen plaatsvinden als er vooraf getest wordt. Het ligt voor de hand dat er ook versoepelingen aan komen voor bioscopen en theaters.

Formeel besluit dinsdag 15 februari

Of en per wanneer het thuiswerkadvies komt te vervallen of nog niet bekend. Een formeel besluit over de versoepelingen wordt dinsdag 15 februari pas genomen.
Tot die tijd komt het kabinet nog meerdere keren bij elkaar en kan het maatregelenpakket ook nog veranderen.

Personeelsalaris-vakdag-2022

Lees meer over

Nederland Europees koploper thuiswerken

Nederland Europees koploper thuiswerken

Op basis van nieuwe CBS-cijfers blijken Nederlanders meer thuis te werken dan andere Europeanen. Salarisadministrateurs zullen dat merken aan de thuiswerkvergoeding. Hoewel, het aantal thuiswerkende Nederlanders daalt juist licht. In dit artikel leggen we uit hoe dat precies zit.

Wat is de gerichte vrijstelling voor thuiswerkkosten in 2024?

Wat is de gerichte vrijstelling voor thuiswerkkosten in 2024?

Vanaf 2022 mag je aan werknemers een onbelaste vergoeding geven voor thuiswerkkosten. In 2024 geldt een gerichte vrijstelling van € 2,35 per thuisgewerkte dag.

Waarom thuiswerken niet voor iedereen goed werkt

Waarom thuiswerken niet voor iedereen goed werkt

Thuiswerken is de norm geworden. Het werkt, maar dan moet dat werken thuis wel aan een belangrijke voorwaarde voldoen.

Vaststellingsloket NOW5 open tot en met 2 juni 2023

Vaststellingsloket NOW5 open tot en met 2 juni 2023

Het vaststellingsloket voor de NOW5 blijft langer open, namelijk tot en met 2 juni 2023. Dit heeft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten. Hiermee is de uiterlijke indieningsdatum voor een vaststellingsaanvraag gelijkgetrokken met de NOW6.

UWV vordert 1,4 miljard euro aan coronasteun voor lonen terug

UWV vordert 1,4 miljard euro aan coronasteun voor lonen terug

Tienduizenden werkgevers die tussen juni en eind september 2020 loonsteun ontvingen van de overheid wegens de coronacrisis moeten geld terugbetalen. Het gaat tot nu toe om 39.000 bedrijven van wie de uitkeringsinstantie in totaal 1,4 miljard euro terugvordert.

Leidraad voor de socialeverzekeringspositie van telewerkers

Leidraad voor de socialeverzekeringspositie van telewerkers

De coronaregels voor sociale verzekeringen zijn met ingang van volgend jaar niet meer van toepassing. Grensarbeiders die na 1 januari 2023 substantieel in hun thuisland werken, zijn dan in hun thuisland sociaal verzekerd. Dat zal echter niet het einde van telewerken of 'remote work' betekenen. De Administratieve Commissie voor de coördinatie van socialezekerheidsstelsels heeft onlangs haar visie op socialeverzekeringsaspecten van telewerken gepubliceerd.

Minuren tijdens de coronaperiode

Minuren tijdens de coronaperiode

Mag een werkgever minder werken vanwege coronamaatregelen later als minuren verrekenen? In dit artikel wordt een recente uitspraak van de Rechtbank Gelderland over dit vraagstuk onder de loep genomen.

Vervallen van coronaregels voor grensarbeiders

Vervallen van coronaregels voor grensarbeiders

Nederland heeft met Duitsland en België bijzondere maatregelen getroffen om in Nederland gevestigde werkgevers met in deze landen woonachtige werknemers in de gelegenheid te stellen om werknemers tijdens de coronacrisis (ook) thuis te laten werken. Daarbij treedt er geen wijzigingen op in de heffing van loonbelasting en de berekening en afdracht van socialeverzekeringspremies. Deze maatregelen voor grensarbeiders komen echter te vervallen per 1 januari 2023.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.