Voorbeeld Overeenkomst van opdracht
Een 'Overeenkomst van opdracht' gebruik je wanneer iemand voor je werkt buiten loondienst.
Een 'Overeenkomst van opdracht' gebruik je wanneer iemand voor je werkt buiten loondienst.
De Belastingdienst heeft de Toelichting Beoordeling arbeidsrelaties (beslis- en afwegingskader) gepubliceerd. Daarin kun je meer lezen over de feiten en omstandigheden die een rol spelen bij het beoordelen van de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Het gaat dan om feiten en omstandigheden uit het bekende Deliveroo-arrest.
Stan Rethans is voorzitter Kennisgroep cao van de Belastingdienst. Geregeld vertelt hij over wat hij tegenkomt in zijn vakgebied. Deze keer over schijnzelfstandigheid. Rethans schrijft zijn columns op persoonlijke titel.
Volgend jaar wordt het handhavingsmoratorium opgeheven. De Belastingdienst kan dan weer op normale wijze corrigeren op schijnzelfstandigheid. Maar hoe gaat de Belastingdienst dat aanpakken?
Het kabinet wil schijnzelfstandigheid aanpakken. Daarom wil het kabinet zorgen voor een gelijker speelveld in het arbeidsrecht en in de fiscale behandeling, en zorgen voor meer duidelijkheid over de vraag wanneer gewerkt wordt als werknemer of als zelfstandige. Daarnaast heeft de ministerraad de ambitie uitgesproken om uiterlijk per 1 januari 2025, of zoveel eerder als mogelijk, het handhavingsmoratorium op te heffen en het toezicht bij de Belastingdienst te versterken.
Het lijkt een fantastische manier om te besparen: een werknemer niet langer in loondienst houden, maar inhuren als zzp'er. Het scheelt in sociale lasten en de werknemer houdt onder aan de streep ook wat meer over. Zelfs de werknemer ziet het wel zitten. Hij denkt al wat langer over voor zichzelf beginnen en een eerste klus 'veilig' bij de oude werkgever is een fijne manier om te starten. Maar mag een werkgever zomaar overstappen naar een rol als opdrachtgever?
Sinds maart 2016 bestond er een goedgekeurde modelovereenkomst voor bemiddeling van zzp'ers. Maar die goedkeuringen zijn maar voor 5 jaar geldig. De NBBU is de laatste maanden intensief bezig geweest om deze modelovereenkomst voor weer een periode van vijf jaar goedgekeurd te krijgen. Dat is gelukt.
In de zomer van 2020 kondigde minister Koolmees aan dat hij een voorstel voor een verplichte verzekering voor zelfstandigen tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico wilde uitwerken. In een brief aan de Kamer schetst hij de voortgang van de uitwerking.
De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn geen zelfstandig ondernemers, maar werknemers die recht hebben op een arbeidsovereenkomst. Dat is de conclusie van het gerechtshof Amsterdam. In 2019 kwam de rechtbank Amsterdam al tot hetzelfde oordeel in de zaak die door vakbond FNV was aangespannen. Deliveroo ging in hoger beroep tegen die uitspraak.
In deze bijdrage bespreekt de auteur de concept-Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie. Deze webmodule is een volgende stap in het oplossen van de patstelling die is ontstaan bij de wetgeving rondom zelfstandige arbeid en moet opdrachtgevers en opdrachtnemers duidelijkheid geven. Het is vooralsnog een test. De auteur geeft achtergrondinformatie en gaat (voorzichtig enthousiast) in op de module zelf.