Jurisprudentie: informeer transparant over bonusregeling
Een werkgever en een werknemer krijgen discussie over de interpretatie van een bonusregeling. Hoe oordelen verschillende rechtsprekende instanties?
Een werkgever en een werknemer krijgen discussie over de interpretatie van een bonusregeling. Hoe oordelen verschillende rechtsprekende instanties?
Stan Rethans is voorzitter Kennisgroep cao van de Belastingdienst. Geregeld vertelt hij over wat hij tegenkomt in zijn vakgebied. Deze keer over het afzien van loon door een werknemer, bijvoorbeeld om zo in aanmerking te komen voor toeslagen. Rethans schrijft zijn columns op persoonlijke titel.
Door een gewijzigd standpunt van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt een arbeidsovereenkomst waarin u met uw werknemer meerdere arbeidsomvangen met een aantal uren per dag, week of maand hebt afgesproken, niet meer als een oproepcontract gezien. Dat staat in het 'Kennisdocument Premiedifferentiatie WW' op rijksoverheid.nl.
Cao-lonen zijn in december harder gestegen dan in de voorgaande maanden. Salarissen gingen in de cao's die werkgevers en werknemers in de laatste maand van 2021 afsloten gemiddeld 2,6 procent omhoog, heeft de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) berekend. Dat is meer dan het gemiddelde over heel het afgelopen jaar van 2,1 procent.
Met de komst van de WAB werd het van belang van de juiste rekenmethode voor het berekenen van de overeengekomen arbeidsomvang weer eens onderstreept. Weet u nog hoe het zit? SalarisNet frist uw geheugen even op.
Voor veel werkgevers die in zwaar weer zitten door de coronacrisis wordt het dit jaar moeilijk om het vakantiegeld uit te keren. Werkgeversorganisaties ONL en VNO-NCW bevestigen dat aan BNR. In sommige gevallen is zelfs al tegen werknemers gezegd dat ze het vakantiegeld voorlopig niet krijgen, zo blijkt uit een rondvraag van de nieuwszender.
Betalingen en verstrekkingen aan een werknemer vormen belast loon als aan een aantal criteria wordt voldaan. Er moet sprake zijn van een voordeel (voordeelscriterium) dat voldoende verband houdt met de dienstbetrekking (causaliteitscriterium) en bewust door een werkgever wordt verstrekt (verstrekkingscriterium). Hoe moet je deze criteria beoordelen als een betaling of verstrekking afkomstig is van een derde?
<p>Tijdens Prinsjesdag zijn ook dit jaar weer de belastingplannen voor 2020 gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Eerder besteedden we al aandacht aan de<a href="https://www.salarisnet.nl/2019/09/belastingplan-wkr-uitgebreid/"> plannen voor de WKR, </a>de plannen voor <a href="https://www.salarisnet.nl/2019/09/prinsjesdag-kleine-veranderingen-in-de-btw/">kleine veranderingen in de btw</a> en de vereenvoudiging van de <a href="https://www.salarisnet.nl/2018/09/prinsjesdag-fiets-van-de-zaak-eindelijk-eenvoudigere-regeling/">fiets van de zaak. </a>Maar er werden ook een aantal zaken aangekondigd die gevolgen hebben voor het loon en de inkomsten van de dga.</p>
Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, zoekt naar een manier om bedrijven financieel te stimuleren lonen verder te verhogen. Omdat de lonen dit jaar niet genoeg stegen, stelde het kabinet verlaging van de winstbelasting uit. Dijkhoff sluit verdere uitstel van die verlaging als mogelijk drukmiddel voor bedrijven niet uit.
Economen, bestuurders en politici zijn verbaasd over de oproep van premier Mark Rutte. Op een partijbijeenkomst afgelopen zaterdag eiste hij dat grote bedrijven de lonen flink moeten verhogen. Zo niet, dan kunnen ze de beloofde lastenverlichting op hun buik schrijven. Daarmee doelt Rutte op de vennootschapsbelasting, die vanaf dit jaar stapsgewijs omlaag gaat. Maar als de cao-lonen niet stijgen, 'dan gaan we de lasten voor bedrijven minder verlagen en geven we het geld terug aan de burger door een verdere verlaging van de inkomstenbelasting'.