Leeftijdseisen stellen in vacatures mag niet

Leeftijdseisen stellen in vacatures mag niet

<p>Onderscheid maken naar leeftijd bij de werving en selectie van personeel is volgens de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL) verboden. Toch komt het stellen van leeftijdseisen aan kandidaten in vacatureteksten regelmatig voor. Beschrijvingen als <span data-ccp-props="{&quot;201341983&quot;:0,&quot;335559739&quot;:160,&quot;335559740&quot;:259}">jonge hond, starter of student of maximaal 30 jaar mogen dus niet.</span></p>

'Kabinetsplan loondispensatie arbeidsbeperkten is achteruitgang'

'Kabinetsplan loondispensatie arbeidsbeperkten is achteruitgang'

<p aria-level="1">Het kabinetsplan om loondispensatie in te voeren voor werknemers met een beperking moet beter voldoen aan mensenrechten. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens in een <a href="https://mensenrechten.nl/publicaties/detail/38426" target="_blank" rel="noopener"><b>brief aan de Tweede Kamer</b></a><b>.</b><span data-ccp-props="{&quot;201341983&quot;:0,&quot;335559739&quot;:160,&quot;335559740&quot;:259}"> </span></p>

Niet-verlengen arbeidsovereenkomst geen discriminatie werkneemster

Niet-verlengen arbeidsovereenkomst geen discriminatie werkneemster

Een werkneemster krijgt geen vast contract. Volgens de vrouw discrimineert het bedrijf haar. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat de werkgever niet discrimineert op grond van geslacht door haar arbeidsovereenkomst niet te verlengen.

Grip op gelijk loon - valkuilen en tips

Grip op gelijk loon - valkuilen en tips

Dat salarissen verschillen is logisch als werkzaamheden anders zijn. Maar gelijke arbeid van gelijke waarde moet volgens de wet gelijk beloond worden. Het College voor de Rechten van de Mens is de campagne Grip op gelijk loon gestart. Lees meer over de valkuilen en doe uw voordeel met de tips voor gelijk loon.

Leeftijdsdiscriminatie bij oudere sollicitant met teveel werkervaring

Leeftijdsdiscriminatie bij oudere sollicitant met teveel werkervaring

<p>Een werkgever discrimineerde een man door bij de afwijzing voor de functie Senior Auditor een voorkeur uit te spreken voor een kandidaat met vijf tot tien jaar werkervaring. Dat is het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens.<span data-ccp-props="{&quot;201341983&quot;:0,&quot;335559738&quot;:40,&quot;335559739&quot;:0,&quot;335559740&quot;:259}"> </span></p>

Werkgever behandelt deeltijder ongelijk bij Regeling oudere werknemers

Werkgever behandelt deeltijder ongelijk bij Regeling oudere werknemers

Een werkgever behandelt een deeltijder ongelijk door hem uit te sluiten van de mogelijkheid om een werkpatroon van drie om vier dagen werken te realiseren via de Regeling oudere werknemers. Dat is het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens.

Tijdelijk contract niet verlengd vanwege zwangerschap? Ga naar meldpunt

Tijdelijk contract niet verlengd vanwege zwangerschap? Ga naar...

Om zwangerschapsdiscriminatie op het werk te verminderen heeft het College voor de Rechten van de Mens een meldpunt zwangerschapsdiscriminatie geopend. Met de meldingen die binnenkomen wil het College beter zicht krijgen op de risico's die vrouwen lopen, de gevolgen van een niet-verlengd contract en het hoe en wat van zwangerschapsdiscriminatie bij verschillende soorten tijdelijke en flexibele contracten.

Werkgever discrimineert werknemer vanwege chronische ziekte

Werkgever discrimineert werknemer vanwege chronische ziekte

Een bedrijf discrimineerde een man op grond van chronische ziekte, door in 2014 geen arbeidsverhouding met hem aan te gaan en door zijn arbeidsovereenkomst in 2016 niet te verlengen om redenen die verband houden met de nieraandoening van de man. Dat oordeelt het College voor de rechten van de mens.

Discriminatie voor 55+-werknemers bij anciënniteitscriterium 

Discriminatie voor 55+-werknemers bij anciënniteitscriterium

Een modebedrijf discrimineert 8 winkelmedewerkers tussen de 57 en 64 jaar bij het toepassen van een anciënniteitscriterium. Er is geen sprake van leeftijdsdiscriminatie tegenover een medewerker van 46 jaar. Dar oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.

Bedrijven komen in actie bij discriminatie

Bedrijven komen in actie bij discriminatie

Bedrijven komen nog steeds in actie bij discriminatie. Met een kleine daling ten opzichte van het jaar ervoor, is in 2016 73 procent van de bedrijven waar het College van de Rechten voor de Mens een oordeel tegen uitsprak, overgaan tot individuele of structurele maatregelen om discriminatie in de toekomst te voorkomen. Dat blijkt uit het  jaarverslag van het College.