Minder aanvragen loonsteun, verdubbeling aanvragen vaste lasten

De eerste dag voor aanvragen in de achtste periode van loonsteun was "rustiger dan ooit", meldt uitkeringsinstantie UWV. Daar staat een verdubbeling tegenover van het aantal aanvragen voor de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) in het vierde kwartaal van 2021.

Minder aanvragen loonsteun, verdubbeling aanvragen vaste lasten

Op 14 februari rond 16.00 uur hadden ruim 1800 werkgevers een aanvraag ingediend voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat zijn er iets minder dan bij de startdag voor de zesde periode, tussen juli en september. Dat was de rustigste periode tot nu toe.

Vergoedingspercentage blijft 85 procent

Werkgevers die in hun inkomen geraakt worden door coronamaatregelen kunnen met ingang van 14 februari loonsteun aanvragen voor de maanden januari tot en met maart dit jaar. Ook in deze periode komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Het vergoedingspercentage blijft 85 procent. De inschrijving voor de loonsteun blijft open tot en met 13 april.

Lees ook: Loket voor aanvragen NOW-6 opent op 14 februari

Ondanks versoepelingen toch loonsubsidie nodig

Werkgevers zullen vooral in januari minder omzet hebben gedraaid, omdat in een groot deel van die maand nog strenge beperkingen golden. Hoewel de regels versoepeld zijn, hebben veel ondernemers nog niet volop kunnen draaien. Met de loonsubsidie hoopt het kabinet dat bedrijven hun werknemers kunnen blijven doorbetalen.

Verdubbeling aantal aanvragen in vierde kwartaal

De aanvragen voor de tegemoetkoming in de vaste lasten verdubbelden in de maanden oktober, november en december van 2021, meldt uitvoeringsinstantie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In het vierde kwartaal vroegen 67.444 ondernemers een tegemoetkoming aan, een verdubbeling ten opzichte van het kwartaal ervoor. Toen waren nog veel ondernemingen open. De meeste aanvragen waren afkomstig uit de horeca, gevolgd door de landbouw en de taxibranche.

Lees ook: Ruim 42.000 bedrijven vragen loonsteun in zevende NOW-periode

Eenmalige verlaging drempel van 30 naar 20 procent

Op dit moment is van de aanvragen voor het vierde kwartaal al ruim 570 miljoen euro aan TVL uitgekeerd aan bijna 50.000 ondernemers. Ruim de helft daarvan had het geld binnen een week binnen, een meerderheid binnen twee weken. Ondernemers konden tot en met 11 februari een aanvraag indienen. Het kabinet verlaagde vanwege de zeer korte tijd tussen de aankondiging van de lockdown en de inwerkingtreding ervan op 19 december 2021 eenmalig de drempel van het omzetverlies van 30 naar 20 procent.

Lees ook: Veel gestelde vragen over de NOW-regeling

Vaststellingsloket NOW5 open tot en met 2 juni 2023

Vaststellingsloket NOW5 open tot en met 2 juni 2023

Het vaststellingsloket voor de NOW5 blijft langer open, namelijk tot en met 2 juni 2023. Dit heeft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten. Hiermee is de uiterlijke indieningsdatum voor een vaststellingsaanvraag gelijkgetrokken met de NOW6.

UWV vordert 1,4 miljard euro aan coronasteun voor lonen terug

UWV vordert 1,4 miljard euro aan coronasteun voor lonen terug

Tienduizenden werkgevers die tussen juni en eind september 2020 loonsteun ontvingen van de overheid wegens de coronacrisis moeten geld terugbetalen. Het gaat tot nu toe om 39.000 bedrijven van wie de uitkeringsinstantie in totaal 1,4 miljard euro terugvordert.

Vervallen van coronaregels voor grensarbeiders

Vervallen van coronaregels voor grensarbeiders

Nederland heeft met Duitsland en België bijzondere maatregelen getroffen om in Nederland gevestigde werkgevers met in deze landen woonachtige werknemers in de gelegenheid te stellen om werknemers tijdens de coronacrisis (ook) thuis te laten werken. Daarbij treedt er geen wijzigingen op in de heffing van loonbelasting en de berekening en afdracht van socialeverzekeringspremies. Deze maatregelen voor grensarbeiders komen echter te vervallen per 1 januari 2023.

NOW-steun voor 1,3 miljoen werknemersbanen in 2021

NOW-steun voor 1,3 miljoen werknemersbanen in 2021

Bedrijven hebben in 2021 NOW-steun aangevraagd voor 1,3 miljoen werknemersbanen. In de bedrijfstakken horeca en cultuur, sport en recreatie werd naar verhouding het vaakst een beroep gedaan op de verschillende NOW-regelingen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Let op: Dien subsidieberekening NOW in vóór 22 februari 2023

Let op: Dien subsidieberekening NOW in vóór 22 februari 2023

Gebruikgemaakt van NOW tussen oktober '20 en september '21? Dien de subsidieberekening voor 22 februari '23 in om terugvordering te voorkomen.

Leidraad voor de socialeverzekeringspositie van telewerkers

Leidraad voor de socialeverzekeringspositie van telewerkers

De coronaregels voor sociale verzekeringen zijn met ingang van volgend jaar niet meer van toepassing. Grensarbeiders die na 1 januari 2023 substantieel in hun thuisland werken, zijn dan in hun thuisland sociaal verzekerd. Dat zal echter niet het einde van telewerken of 'remote work' betekenen. De Administratieve Commissie voor de coördinatie van socialezekerheidsstelsels heeft onlangs haar visie op socialeverzekeringsaspecten van telewerken gepubliceerd.

Minuren tijdens de coronaperiode

Minuren tijdens de coronaperiode

Mag een werkgever minder werken vanwege coronamaatregelen later als minuren verrekenen? In dit artikel wordt een recente uitspraak van de Rechtbank Gelderland over dit vraagstuk onder de loep genomen.

Einde verbod bonus- en dividenduitkering

Einde verbod bonus- en dividenduitkering

Het verbod om bonus- en dividenduitkeringen te verstrekken is per 1 oktober 2021 vervallen. Door latere aanpassingen in het beleid over het bijzonder uitstel van betaling, hoefden ondernemers niet langer het bijzonder uitstel van betaling te verlengen. Daarmee verviel ook het bonus- en dividendverbod.

Versoepelingen betalingsregeling bijzonder uitstel vanwege corona

Versoepelingen betalingsregeling bijzonder uitstel vanwege corona

Het kabinet heeft besloten om in bijzondere gevallen de betalingsregeling te versoepelen voor de belastingschuld die ondernemers hebben opgebouwd, doordat ze gebruik hebben gemaakt van het bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis. Uiterlijk 20 september 2022 wordt het besluit hierover gepubliceerd in de Staatscourant.

Naast corona is ook werkdruk oorzaak van stijging ziekteverzuim

Naast corona is ook werkdruk oorzaak van stijging ziekteverzuim

Het ziekteverzuim was in juli 0,1 procent hoger dan in juni. Dat lijkt niet veel, maar het is de derde maandelijkse stijging op rij. Sinds juli vorig jaar steeg het gemiddelde percentage ziekteverzuim naar 4,7 procent. Dat melden de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Niet alleen corona is de oorzaak. Ook werkdruk veroorzaakt steeds meer uitval.

Bedrijven, bereid je voor op een coronapiek in het najaar

Bedrijven, bereid je voor op een coronapiek in het najaar

De kans op een coronapiek in de herfst is "reëel". Daarop moeten bedrijven zich voorbereiden. En hoewel de zomerpiek achter ons ligt, moeten we ons ook nu blijven inspannen om besmettingen op de werkplek te voorkomen.

Meeste mensen met long covid volledig afgekeurd

Meeste mensen met long covid volledig afgekeurd

Van de werknemers met langdurige coronaklachten die na 2 jaar ziekte gekeurd worden krijgt 85 procent een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De meerderheid, zo'n 62 procent, wordt volledig arbeidsongeschikt verklaard. Dat meldt het UWV na een eigen analyse van de WIA-beoordelingen van cliënten met coronaklachten als hoofddiagnose.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.