Chris Baelemans: 'De rode draad is goede communicatie over het pensioen'

De klok tikt verder en de datum van 1 januari 2028 komt vanzelf dichterbij. Dan moet iedereen en alles zijn overgestapt naar het nieuwe pensioenstelsel. Chris Baelemans geeft in 2 artikelen inzicht in wat de nieuwe pensioenwetgeving betekent voor salarisprofessionals. In het eerste staat communicatie centraal.

Chris Baelemans: 'De rode draad is goede communicatie over het pensioen'

Om het geheugen op te frissen, wat zijn de drie belangrijkste veranderingen in de nieuwe pensioenwetgeving voor een salarisprofessional?

Pensioen wordt om te beginnen flexibeler. Een werknemer heeft meer keuze bij de opbouw en uitkering van zijn pensioen, denk aan een keuze tussen een hoge en lage uitkering. Daarnaast wijzigt het stelsel ingrijpend. Het gaat van een eindloon- of middelloonregeling naar een beschikbare-premieregeling. Dat betekent concreet dat de hoogte van het uiteindelijke pensioen afhankelijk wordt van de ingelegde premies en het rendement daarop.’

‘Een derde belangrijke wijziging is dat er voor pensioenuitvoerders en werkgevers – en dus ook voor salarisadministrateurs – meer nadruk wordt gelegd op transparantie. Ze moeten deelnemers goed duidelijkheid verschaffen over onder meer de soorten regelingen, de opbouw van kapitalen, de hoogte van de premie, de mogelijke rendementen én de risico’s.’ 

Wat is bij al deze veranderingen de grootste consequentie voor salarisadministrateurs?

‘Dat communiceren nog belangrijker voor ze wordt. Want de rode draad bij dit alles is communicatie over het pensioen. Het is je wettelijke plicht om je werknemers zorgvuldig te informeren. Om ze inzicht te geven in de individuele keuzemogelijkheden die ze hebben en de financiële consequenties ervan. Zodat ze keuzes kunnen maken die passen bij hun individuele situaties.’

‘Je ziet dat pensioenfondsen hun best doen, dat ze de communicatie over het pensioen digitaliseren, tot chatbots aan toe. Toch bleek uit een recent verschenen rapport van de AFM dat de communicatie nog te wensen overlaat, vooral op het gebied van de mogelijke risico’s van pensioenkeuzes. Hier ligt een belangrijke rol voor een salarisprofessional. Als brug tussen de uitvoerder en de werknemer.’ 

Als je wilt communiceren, moet je eerst zelf de pensioenmaterie begrijpen. Wat kan een salarisadministrateur daarvoor doen?

‘Er zijn nieuwsbrieven, websites, vakbladen en opleidingen genoeg. Overheidsinstanties en uitgeverijen publiceren meer dan voldoende over het veranderde pensioenstelsel.’

Communicatie over complexe zaken is niet eenvoudig. Wat zou je een salarisprofessional adviseren?

‘Zoek je eigen pensioenoverzicht erbij en ga alle onderdelen uitleggen aan bijvoorbeeld je partner. Wat betekent alles? Zo leer je informatie te verduidelijken aan een leek. En verdiep je nog eens in de onderdelen die je niet begrijpt. Als je het allemaal begrijpt en kunt uitleggen, dan kun je vervolgens met je werknemers communiceren. Uiteindelijk gaat het erom dat je je kunt verplaatsen in een werknemer.’

Dit artikel is eerder verschenen in Salaris Magazine 6.

Premiepercentages sociale verzekeringen 2025

Premiepercentages sociale verzekeringen 2025

De premiepercentages werknemers- en volksverzekeringen voor 2025 zijn bekend. Ook het maximumpremieloon werknemersverzekeringen en de opslag kinderopvangtoeslag 2025 zijn vastgesteld.

Verzuimexpert Marjol Nikkels gaat tijdens het Kennisfestival 2024 in op de problematiek rondom de WIA.

Experts over de veranderingen voor salarisprofessionals in 2025: een...

Het komende jaar verandert er opnieuw veel op het gebied van loonberekening en administratie. SalarisNet zet enkele punten op een rij.

Wat zijn salaristrends voor 2025?

Wat zijn salaristrends voor 2025?

In de afgelopen jaren zijn de loonkosten gestegen. Het einde van die trend lijkt nog niet in zicht. Robert Half Nederland heeft onlangs salaristrends voor 2025 gepubliceerd. Welke zijn dat?

Motiveren bezwaar premie Whk kan tot 1 mei 2025

Motiveren bezwaar premie Whk kan tot 1 mei 2025

Heb je bezwaar gemaakt tegen de beschikking Werkhervattingskas (Whk)? Maar heb je dit bezwaar nog niet gemotiveerd, bijvoorbeeld omdat je wacht op de instroomlijsten? Tot 1 mei 2025 heb je de tijd om je (voorlopige) bezwaar te motiveren.

Peter Hoogstraten: 'Het Belastingplan is vooral een herstelplan'

Peter Hoogstraten: 'Het Belastingplan is vooral een herstelplan'

Op 26 november spreekt hij op het Salaris Kennisfestival. Speciaal voor SalarisNet licht Peter Hoogstraten alvast een tipje van zijn keynote op.

13 aandachtspunten uit de eerste Nieuwsbrief Loonheffingen 2025

13 aandachtspunten uit de eerste Nieuwsbrief Loonheffingen 2025

De Belastingdienst heeft de eerste Nieuwsbrief Loonheffingen 2025 gepubliceerd. Hiermee informeert de fiscus professionals over de wijzigingen in 2025.

Stan Rethans: 'De laadpaal, kijk goed naar wat er fiscaal achter zit…'

Stan Rethans: 'De laadpaal, kijk goed naar wat er fiscaal achter zit…'

Stan Rethans is voorzitter van de Kennisgroep cao van de Belastingdienst. Geregeld vertelt hij over wat hij tegenkomt in zijn vakgebied. Deze keer over het laadpalendoolhof. Rethans schrijft zijn columns op persoonlijke titel.

Vrije ruimte WKR stijgt naar 2%, verdere verhoging in 2027

Vrije ruimte WKR stijgt naar 2%, verdere verhoging in 2027

De vrije ruimte in de eerste schijf van de werkkostenregeling (WKR) stijgt vanaf 1 januari. Dat heeft de Tweede Kamer besloten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.