Heeft een uitzendkracht ook recht op een bonus?
Een uitzendkracht wil aanspraak maken op bonussen en een prestatievergoeding. Gewone werknemers in gelijke of gelijkwaardige functies krijgen die tenslotte ook. Wat zegt de Hoge Raad?
Een uitzendkracht wil aanspraak maken op bonussen en een prestatievergoeding. Gewone werknemers in gelijke of gelijkwaardige functies krijgen die tenslotte ook. Wat zegt de Hoge Raad?
Met de inlenersaansprakelijkheidsregeling voorkom je dat uitleners bedragen niet volledig opgeven bij de afdracht van loonheffingen en omzetbelasting.
Een ingehuurde werknemer loopt tijdens werkzaamheden bij een afvalverwerker derdegraads brandwonden op en stelt Hertel, het bedrijf dat hem heeft ingehuurd, aansprakelijk voor de schade. Is er sprake van opzet of grove schuld, wie is aansprakelijk en kan de inlener zich beroepen op het vrijwaringsbeding?
Uitzendkrachten krijgen nog steeds vaak geen transitievergoeding als ze hun baan zijn kwijtgeraakt, terwijl ze daar wel recht op hebben, meldt vakbond FNV. Het gaat soms om duizenden euro's per persoon. In totaal schat de bond het bedrag dat nog uitgekeerd moet worden op minimaal 50 miljoen euro per jaar. In de praktijk "geven uitzendbureaus vaak niet thuis", zegt de vakbond op basis van signalen.
Voor salarisprofessionals is het zaak om als gatekeeper te zorgen dat om de juiste redenen voor flexwerk wordt gekozen en dat dit voor beide partijen eerlijk wordt ingericht. Dat stelt Pieter Leenman, CEO van Maqqie. Hij noemt de vier 'goede' redenen voor om voor flexwerk te kiezen.
Bedrijven als Philips, PostNL, distributiecentra en KLM grossieren volgens vakbond FNV in uitzendkrachtenen en maken daarbij volop gebruik van draaideurconstructies. 'Hierdoor werken medewerkers jarenlang via uitzendcontracten en hebben ze geen zekerheid over werk en inkomen'. Dat is een van de conclusies uit het rapport 'Vast in de Draaideur' dat vakbond FNV maandag publiceerde.
De vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie willen een nietigverklaring van het cao-akkoord tussen LBV en de uitzendkoepels ABU en NBBU. Het akkoord kwam tot stand nadat de drie andere vakbonden dinsdag uit het overleg voor een nieuwe cao voor de uitzendbranche waren gestapt. De bestaande cao loopt af op 1 juni 2021, de ongewijzigde verlenging van de bestaande cao loopt tot 1 oktober.
De vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie stoppen met de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de uitzendbranche. De voorstellen van de uitzendkoepels ABU en NBBU zijn zo slecht dat de onzekerheid over werk en inkomen voor uitzendkrachten nog verder toeneemt. Er werd al sinds september over een nieuwe cao onderhandeld. De huidige cao loopt tot 1 juni 2021.
en nieuw kabinet betekent een nieuwe blik van de politiek op de wereld van werk. Dit keer hoeft het kabinet niet met een leeg canvas te beginnen: de commissie-Borstlap zette vorig jaar al een paar dikke strepen op het doek. De coronacrisis onderstreept alleen maar meer dat de wereld van werk toe is aan hervorming. Maar welke politieke ingreep heeft de hoogste prioriteit? Dit zijn de drie vraagstukken die AWVN graag bovenaan de sociale agenda van het volgende kabinet ziet.
Zorgaanbieders die geen personeel in dienst hebben maar wel de zorgbonus willen uitkeren aan derden (zzp-ers, uitzendkrachten) hebben een loonheffingsnummer nodig om de eindheffing te betalen. Dat kan betekenen dat de zorgaanbieder enkel voor de zorgbonus een loonheffingsnummer moet aanvragen.