Bonus is arbeidsvoorwaarde en telt mee bij transitievergoeding 

Bonus is arbeidsvoorwaarde en telt mee bij transitievergoeding

Als een werknemer op basis van zijn arbeidsovereenkomst jaarlijks recht heeft op een bonus als het bedrijf winst maakt, telt de gemiddelde bonus over de laatste drie jaar mee bij de transitievergoeding, aldus Rechtbank Rotterdam. De bonus is te zien als een arbeidsvoorwaarde en telt mee voor de berekening van de transitievergoeding.

Slapend dienstverband en compensatie transitievergoeding in 2020

Slapend dienstverband en compensatie transitievergoeding in 2020

Werkgever willen vaak dienstverbanden van langdurig zieke werknemers niet beëindigen omdat ze dan verplicht zijn om een transitievergoeding te betalen. Slapende dienstverbanden kosten weliswaar geen geld, maar ze kunnen wel risico's met zich meebrengen voor bedrijven. Bovendien is al meermaals uit rechtspraak gebleken dat de wetgever het onwenselijk vindt om slapende dienstverbanden hier voor te gebruiken. 

Beroep op overbruggingsregeling te laat

Beroep op overbruggingsregeling te laat

Als een werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer opzegt wegens bedrijfseconomische redenen, kan hij soms een beroep doen op de overbruggingsregeling transitievergoeding kleine werkgever. Bij ver- schil van mening over de hoogte van de transitievergoeding kan de kantonrechter de hoogte van de transitievergoeding bepalen. Wat gebeurt er als de werkgever te laat een beroep doet op de regeling?

WAB en de transitievergoeding

WAB en de transitievergoeding

Nu de Wet arbeidsmarkt in balans sinds 1 januari 2020 een feit is, zijn er een flinke verandering voor de transitievergoeding doorgevoerd. Ook krijgen werkgevers soms recht op compensatie voor deze vergoeding. Wat zijn de veranderingen en wat betekenen ze voor de salarisprofessional? Wij zochten het uit.

Pas op met reserveringen voor transitievergoeding

Pas op met reserveringen voor transitievergoeding

Als de administratie besluit om een voorziening op te nemen, kan dat altijd getoetst worden door de rechter. De rechter gebruikt daar het zogeheten 'Baksteenarrest' voor. Daarin staan 3 criteria.

Slapend dienstverband ontbonden wegens duurzame arbeidsongeschiktheid, recht op transitievergoeding

Slapend dienstverband ontbonden wegens duurzame...

Een vrouw is al enige tijd in dienst bij een Nederlands ziekenhuis waar zij als directeur werkt en verantwoording aflegt aan de raad van toezicht. Helaas krijgt de vrouw kanker en raakt zij langdurig arbeidsongeschikt. Haar functie wordt daarom ad interim overgenomen. Inmiddels is de vrouw uitbehandeld en is genezing niet langer mogelijk. Zij kan niet terugkeren in haar oude functie.