Gerichte vrijstelling bij reizen van en naar camping?
Een van je werknemers reist zowel van de camping als van de woonplaats naar je kantoor. Als werkgever geef je voor al deze reizen een vergoeding van 23 eurocent per kilometer. Is dat correct?
Een van je werknemers reist zowel van de camping als van de woonplaats naar je kantoor. Als werkgever geef je voor al deze reizen een vergoeding van 23 eurocent per kilometer. Is dat correct?
Een werknemer verblijft tijdelijk op een camping en reist van deze plek naar het werk. De werkgever wil een onbelaste kilometervergoeding geven voor deze reizen. Is dit woon-werkverkeer en is de gerichte vrijstelling voor reiskosten daarom van toepassing? In een handreiking legt de Belastingdienst dit uit aan de hand van 2 voorbeelden.
Nederlandse werkgevers verstrekken op grote schaal vergoedingen voor woon-werkverkeer. Dat blijkt uit onderzoek van Werkgeversvereniging AWVN.
Zakelijk verkeer is een van de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot. De regering wil daarom dat werkgevers inzichtelijk maken wat hun bijdrage daaraan is. Een nieuwe wet die dat verplicht stelt gaat vermoedelijk in 2023 in.
Sinds 18 maart geldt in België een verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland, waaronder Nederland. Een reis ten behoeve van werk valt niet onder dit verbod. Het is dus mogelijk om woon-werkverkeer af te leggen tussen Nederland en België. Ook goederentransport en dienstenverkeer blijft op dit moment nog mogelijk. De Belgische autoriteiten controleren op de naleving van de uitgevaardigde maatregelen. Nederlandse grenzen zijn immers nog wel open.
Werknemers die gebruik maken van een eigen vervoermiddel voor reizen voor het werk mag de werkgever een onbelaste vergoeding betalen van maximaal € 0,19 per kilometer. Dit is een gerichte vrijstelling.
<p>Een vrouw heeft geen recht op reisaftrek. Aangezien zij de reisafstand tussen woon en werk niet met het openbaar vervoer heeft afgelegd, voldoet zij niet aan de voorwaarden. Dat stelt <a href="http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHSHE:2016:1334" target="_blank">Hof Den Bosch</a>.</p>
<p><span style="font-weight: 400;">De R</span><span style="font-weight: 400;">egeling tot wijziging van de Reisregeling buitenland in verband met de periodieke aanpassing van de tarieflijst is in <a href="https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2016-15877.html" target="_blank" rel="noopener">de Staatscourant</a> gepubliceerd. Ook is de Verplaatsingskostenregeling 1989 gewijzigd in verband met een eenmalige tegemoetkoming als gevolg van het Akkoord Arbeidsvoorwaardenovereenkomst sector Rijk (2015-2016).</span></p>
Bij de toetsing van het urencriterium moet ook de reistijd voor het verrichten van arbeid in dienstverband in aanmerking genomen worden. Dit heeft Hof Den Haag op 8 juli 2015 besloten.