7 vragen over de thuiswerkvergoeding in 2025
Werkgevers kunnen gebruikmaken van een gerichte vrijstelling voor de kosten die werknemers maken tijdens het thuiswerken. Zo zit het in 2025.
Werkgevers kunnen gebruikmaken van een gerichte vrijstelling voor de kosten die werknemers maken tijdens het thuiswerken. Zo zit het in 2025.
Organisaties die fietsen voor werknemers beschikbaar stellen voor woon-werkverkeer, tellen zeven procent van de consumentenadviesprijs bij voor privégebruik. 11 vragen en antwoorden over deze regeling.
Sinds 1 januari 2020 geldt een bijtelling van 7 procent voor een fiets die de werkgever voor woon-werkverkeer ter beschikking stelt aan de werknemer. Dit is ook van toepassing op een elektrische fiets en een speed pedelec.
Onder voorwaarde mag de werkgever de bestaande vaste reiskostenvergoedingen nog onbelast vergoeden tot 1 juli 2021. Eerder gold deze coronamaatregel tot 1 april 2021.
Vanaf 1 januari 2020 geldt een bijtelling van 7 procent voor de fiets van de zaak. Maar die regeling is niet voor iedere werknemer interessant. Welke opties heeft u als werkgever nog meer om fietsgebruik te stimuleren? SalarisNet zet de mogelijkheden op een rij.
<p><strong>Nu thuiswerken als gevolg van de corona-crisis in veel bedrijven noodzakelijk is geworden, vragen veel werknemers aan hun werkgever om hun thuiswerkplek in te richten. Het is mogelijk om de werknemer belastingvrij een bedrag uit te keren hiervoor. U kunt er ook voor kiezen om materiaal ter beschikking te stellen. In een aantal cao's zijn hier afspraken over vastgelegd. </strong><strong>SalarisNet zet de mogelijkheden op een rij.</strong></p>
Op dit moment werken veel mensen in Nederland thuis. Zij hoeven dus niet te reizen voor hun werk. Maar hoe zit het dan met de reiskostenvergoeding, als daar een vast bedrag per maand voor is afgesproken? Mag u dit bedrag dan nog wel onbelast uitkeren? Het antwoord: ja. Maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden.
Als een werkgever wil nagaan of er redenen zijn dat een nieuwe werknemer zijn functie niet zou kunnen of moeten bekleden, kan hij een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. Justis, verbonden aan ministerie van justitie, kan als enige in Nederland een VOG afgeven. Zij kijken dan naar de functie die vervuld gaat worden en de rechtsgeschiedenis van de toekomstige werknemer. Als er geen bezwaren worden gevonden, wordt de VOG afgegeven.
In de praktijk roept de werkkostenregeling nog veel vragen op. Daarnaast verandert de regeling continu. Ook dit jaar komen er weer nieuwe regels bij. In deze factsheet zetten we de belangrijkste wijzigingen voor u op een rijtje, inclusief toelichting:
<p>De vergoedingen voor verblijfkosten tijdens binnenlandse dienstreizen zijn gewijzigd sinds 1 januari 2020. Dit staat te lezen in de <a href="https://www.rijksoverheid.nl/documenten/circulaires/2019/12/18/circulaire-wijzigingen-in-de-financiele-arbeidsvoorwaarden-per-1-januari-2020-voor-de-ambtenaren-werkzaam-in-de-sector-rijk">Circulaire wijzigingen in de financiële arbeidsvoorwaarden per 1 januari 2020</a> voor de ambtenaren werkzaam in de sector Rijk die in de Staatscourant is gepubliceerd.</p>