Werkstress: 5 oorzaken en 5 oplossingen
Uit onderzoek blijkt dat werkdruk de belangrijkste factor is voor werkstress, gevolgd door werkprivé disbalans en emotionele belasting. Oorzaken en oplossingen voor werkstress bij salarisprofessionals.
Uit onderzoek blijkt dat werkdruk de belangrijkste factor is voor werkstress, gevolgd door werkprivé disbalans en emotionele belasting. Oorzaken en oplossingen voor werkstress bij salarisprofessionals.
Werkgevers moeten de risico's van continu bereikbaar zijn in kaart brengen en daarbij, samen met werknemers, maatregelen nemen om de nadelige gevolgen van het altijd bereikbaar zijn te voorkomen. Dat is de strekking van de initiatiefwet van Tweede Kamerlid Gijs van Dijk tot het recht op onbereikbaarheid.
<p>Werknemers moeten het wettelijke recht krijgen om in hun vrije tijd onbereikbaar te zijn voor hun werkgever. PvdA-Kamerlid Van Dijk komt in de Week van de Werkstress met het plan om de Arbeidstijdenwet te moderniseren, aldus <a href="https://nos.nl/artikel/2259211-pvda-wil-wettelijk-recht-op-onbereikbaarheid.html" target="_blank" rel="noopener">NOS.nl</a>. Eerder beantwoordde staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken al vragen over het recht op onbereikbaarheid.<span data-ccp-props="{"201341983":0,"335559739":160,"335559740":259}"> </span></p>
Werknemers geven vaak een overspanning of burn-out op als reden voor een loopbaanonderbreking. Met name in de horeca, administratie, het onderwijs, de journalistiek en marketing en communicatie werkt een grote groep medewerkers met een groot risico op een burn-out. Dit blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek.
Organisaties en werknemers moeten steeds flexibeler zijn en de technologische ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Wat is de invloed van die verregaande automatisering? Hoe blijf je in balans? Bas van der Veldt, algemeen directeur (CEO) van AFAS software vertelt hoe dat binnen zijn bedrijf gaat.
Wanneer een werknemer van de trap valt, wordt de trap veiliger gemaakt. Maar wanneer een werknemer terugkeert na een burn-out, wordt vaak niets gedaan om een nieuwe burn-out te voorkomen. Maar een burn-out is ook een bedrijfsongeval, vindt 65 procent van de werknemers die zelf een burn-out heeft gehad. Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door Kantar Public.
Bijna 2,7 miljoen werknemers in Nederland hebben te maken met een hoge werkdruk. Een op de zeven werknemers heeft last van burn-out klachten.
<p>Het afmaken van (over)werk is voor veel werknemers die incidenteel thuiswerken de belangrijkste reden om thuis te werken.<strong> </strong>Incidenteel thuiswerkende werknemers werken vaker over (83 procent) dan niet-thuiswerkers (62 procent) en werknemers die gewoonlijk thuiswerken (67 procent). Dat blijkt uit <a href="https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/04/familie-volgens-thuiswerker-soms-de-dupe" target="_blank" rel="nofollow">cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek</a>.</p>