Heeft een uitzendkracht ook recht op een bonus?
Een uitzendkracht wil aanspraak maken op bonussen en een prestatievergoeding. Gewone werknemers in gelijke of gelijkwaardige functies krijgen die tenslotte ook. Wat zegt de Hoge Raad?
Een uitzendkracht wil aanspraak maken op bonussen en een prestatievergoeding. Gewone werknemers in gelijke of gelijkwaardige functies krijgen die tenslotte ook. Wat zegt de Hoge Raad?
Nederlandse werkgvers verwachten dat de flexibele schil gaat krimpen van 28% naar 19% in 2025. Maar uitzendbureaus hebben volgens inleners specifieke toegevoegde waarde en kunnen dat uitbouwen.
Om uitzendkrachten meer zekerheid te bieden zijn de ABU en NBBU bereid in de nieuwe CAO de contractflexibiliteit te verkorten van 5,5 naar 4 jaar en het gebruik van het uitzendbeding te beperken tot 52 gewerkte weken. De FNV wil dat dit wordt verkort tot 26 weken en roept de politiek op om een eind te maken aan de praktijk van het 'rondpompen van uitzendkrachten'
In een recente uitspraak oordeelde de rechter dat de inlener slechts 60 procent van de factuur hoefde te betalen, omdat het uitzendbureau NOW-steun ontvangt. Een uitspraak waar volgens Hendarin Mouselli van VRF Advocaten nog wel het een en ander op is af te dingen.
In deze tijden van economische tegenwind door de coronacrisis zullen meer bedrijven met liquiditeitsproblemen te maken krijgen. Dat kan ook issues opleveren voor het naleven van de cao-verplichtingen. Dit is nu actueel, maar ook in 'gewone' tijden kan het voorkomen dat een werkgever de werknemers niet afdoende betaalt. Dat kan ook voor hem of haar persoonlijk grote gevolgen hebben.
De impact van de coronacrisis op de uitzendsector is fors, maar lijkt zich te stabiliseren. Net als de voorgaande periode is in de afgelopen maand (periode 5) het aantal uitzenduren met 24% gedaald. De omzet van de uitzendbranche daalde met 19% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Sinds het begin van de coronacrisis in Nederland zijn er bijna een kwart minder uitzenduren gewerkt. De totale omzet van de uitzendmarkt daalde daardoor met 17 procent. Zo blijkt uit de eerste cijfers van de Algemene Bond Uitzendbureau's (ABU) over periode 4 (week 13 tot en met 16).
Veel kleinere uitzendbureau's worstelen met de nieuwe wetgeving van de WAB. In Harderwijk is daarom de coöperatie SamenWerkt opgericht, die uitzendbureaus helpt te voldoen aan de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Sinds januari hebben 10 leden zich formeel aangesloten en worden er toetredingsgesprekken gevoerd met een groot aantal aspirant-leden.
Uitzendwerkgevers die voorheen onder een vaksector vielen, vallen sinds 1 januari 2020 in de meeste gevallen onder sector 52. Daarover hebben de meeste uitzendwerkgevers inmiddels een brief ontvangen. Maar, zo laat de Belastingdienst weten, uitzendwerkgevers die die brief niet hebben ontvangen, moeten dit melden bij de Belastingdienst.
De Rijksoverheid heeft de factsheet 'Payrolling – informatie voor inleners' gepubliceerd. Hierin vindt u een toelichting op de wijzigingen in 2020 bij inhuur van personeel. Deze wijzigingen zijn een gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans.