Oekraïense ontheemden mogen langer werken zonder...
De Europese Raad heeft besloten om de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) voor Oekraïense ontheemden met een jaar te verlengen. Daardoor loopt die nu tot 4 maart 2026.
De Europese Raad heeft besloten om de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) voor Oekraïense ontheemden met een jaar te verlengen. Daardoor loopt die nu tot 4 maart 2026.
Op dit moment is het (meestal) niet toegestaan om als familielid van een in Nederland werkende, buitenlandse zelfstandige in loondienst te werken. Daar is een tewerkstellingsvergunning voor nodig. Zij mogen alleen als zelfstandige werken. Maar dat gaat veranderen. Vanaf 2020 mogen de familieleden van buitenlandse zelfstandigen zonder deze vergunning in loondienst worden genomen. Zo meldt het ministerie van SZW.
<p>Minister Koolmees van Sociale Zaken laat weten dat hij het quotum voor jaar twee van de Aziatische horecaregeling, dat loopt van 1 oktober 2017 tot en met 30 september 2018, verruimt met 150 gecombineerde vergunningen voor verblijf en arbeid (GVVA) of tewerkstellingsvergunningen (TWV).<span data-ccp-props="{"201341983":0,"335559739":160,"335559740":259}"> </span></p>
<p>Het kabinet verlengt het overgangsregime voor Kroatië niet. Dit betekent dat vanaf 1 juli vrij verkeer geldt voor Kroatische werknemers. <span data-ccp-props="{"201341983":0,"335559739":160,"335559740":259}"> </span></p>
De nieuwe Regeling internationaal handelsverkeer geeft werkgevers de mogelijkheid om flexibel arbeidskrachten vanuit het buitenland tijdelijk in Nederland te laten werken. Het gaat bijvoorbeeld om werknemers die getraind worden in het werken met nieuwe machines of het geven van trainingen aan werknemers van een buitenlandse klant van het Nederlandse bedrijf.
Werkgevers in de technologische industrie kunnen deelnemen aan de pilot kennisindustrie van de overheid. De werkgever hoeft dan onder voorwaarden geen werkvergunning voor een buitenlandse werknemer aan te vragen. Deze pilot wordt per 1 juli 2017 vervangen door de Regeling internationaal handelsverkeer.
Voor werknemers voor wie op of na 5 april 2017 een verlengingsaanvraag Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) wordt ingediend, is het – onder voorwaarden – mogelijk om in afwachting van de beslissing op de aanvraag te blijven werken bij hun werkgever. Dat meldt IND.
Het ministerie van Sociale Zaken heeft een factsheet met informatie voor werkgevers over stages, werkervaringsplekken en betaald werk door asielzoekers en statushouders gepubliceerd.
Als een werknemer van een concernonderdeel van buiten de EU nu naar Nederland komt om hier te werken als leidinggevende, specialist of trainee dan krijgt de Europese Richtlijn 2014/66/EU voor Intra Corporate Transferees (ICT) sinds 29 november 2016 voorrang op de Nederlandse verblijfsregelingen zoals de kennismigrantenregeling.
Aziatische koks kunnen minder vaak een vergunning krijgen om tijdelijk in Nederland te mogen wonen en werken. De ministerraad heeft op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken ingestemd met een quotumregeling. Die moet ervoor zorgen dat er geen verdringing op de arbeidsmarkt is.