NBBU: '​​​​​​​Regeling onwerkbaar weer geldt niet voor uitzendkrachten'

NBBU: '​​​​​​​Regeling onwerkbaar weer geldt niet voor...

Bij extreem weer zoals nu, kan uw bedrijf stil komen te liggen. Bijvoorbeeld bij strenge vorst, hoog water of sneeuw. Is er een direct verband tussen het werk en het extreme weer? Dan krijgen uw werknemers mogelijk een WW-uitkering, zo meldt het UWV. In de cao staat of en wanneer uw bedrijf in aanmerking komt voor deze regeling. Maar hoe is dat geregeld voor uitzendkrachten?

Regeling onwerkbaar weer: eindstation of tussenstop?

Regeling onwerkbaar weer: eindstation of tussenstop?

Sinds 2012 is er discussie over een uniforme wachttijd bij onwerkbaar weer. Sinds 1 januari 2020 is dit met de Regeling onwerkbaar weer wettelijk geregeld. De overgangstermijn die daarbij werd gehanteerd is per 1 november 2020 afgelopen. Reden om de inhoud en de gevolgen van de regeling nader te bekijken, zeker in dit winterseizoen.

Niet vergeten: definieer 'onwerkbaar weer'

Niet vergeten: definieer 'onwerkbaar weer'

Indien u als werkgever gebruik wilt maken van de Regeling onwerkbaar weer, dient hier een artikel over te zijn opgenomen in uw cao. Daarnaast dient vanaf 1 november 2020 in uw cao te zijn gedefinieerd in welke buitengewone natuurlijke omstandigheden en onder welke voorwaarden de overeengekomen arbeid niet kan worden verricht.

Onwerkbaar weer: wat moeten werkgevers doen?

Onwerkbaar weer: wat moeten werkgevers doen?

Werkgevers moeten per 1 januari 2020 misschien vijf dagen het loon van werknemers doorbetalen als er sprake is van onwerkbaar weer: strenge vorst, sneeuwval of hoogstaand water. Deze vijf dagen moeten in de plaats komen van het zogeheten vorstverlet, wat door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) verdwijnt.