Loonkosten in Nederland stijgen sneller dan rest Europa
De lonen in Nederland groeien sneller dan in de rest van Europa. Werkgevers hopen dat loonafspraken normaliseren in 2025.
De lonen in Nederland groeien sneller dan in de rest van Europa. Werkgevers hopen dat loonafspraken normaliseren in 2025.
Door de aanhoudende arbeidskrapte gebruiken werkgevers financiële middelen in de strijd om personeel te werven. De helft van de werkgevers schaalt nieuwe werknemers hoger in binnen de salarisschaal. En 22 procent betaalt zelfs boven het schaalmaximum.
De loonkosten waren in het eerste kwartaal 6,9% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De cao-lonen stegen ondertussen net iets minder hard dan in eerdere kwartalen, waarmee de piek lijkt te zijn bereikt.
De loonkosten voor werkgevers stijgen per 1 januari 2024 in sommige sectoren en leeftijdscategorieën flink. Dit geldt vooral voor werknemers met het minimumjeugdloon en een 40-urige werkweek.
Het UWV heeft gisteren ruim 35.000 aanvragen ontvangen voor een tegemoetkoming in de loonkosten (de NOW-regeling). Aan het einde van de middag stond de teller al op 33.719 bedrijven die in verband met de coronacrisis een beroep doen op deze zogenoemde NOW-regeling.
De Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW-regeling) kan sinds maandag 6 april 9.00 uur worden aangevraagd. Werkgevers die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen 2 tot 4 weken een voorschot verwachten. Maar hoeveel kunt u krijgen en hoeveel bedraagt het voorschot? Met deze handige tool heeft u het zo inzichtelijk.
Werkgevers kunnen vanaf maandag 09.00 uur aankloppen bij het UWV om een tegemoetkoming in de loonkosten aan te vragen als ze door de coronacrisis omzetverlies lijden. De uitvoeringsorganisatie verwacht tienduizenden aanvragen per dag.
Het aantal door de coronacrisis getroffen bedrijven dat zich bij het loket van uitkeringsinstantie UWV meldt voor een loonkostenregeling, kan al gauw oplopen tot 100.000. Dat zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken in een interview met het AD.
Vragen over de <a href="https://www.salarisnet.nl/2020/03/now-regeling-gepubliceerd/">Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid</a> (NOW)? De komende dagen beantwoord KZO|O13 Advocaten algemene juridische vragen over de regeling. Salarisprofessionals kunnen hun vraag sturen aan salarisnet@vakmedianet.nl De redactie stuurt een selectie van de vragen naar KZO|013 en zal deze geanonimiseerd publiceren op de website. Wanneer uw vraag is beantwoord, ontvangt u daarover bericht.
De kabinetsplannen in het regeerakkoord rondom loondoorbetaling bij ziekte zijn, met name door werkgevers, niet onverdeeld enthousiast ontvangen. Na uitgebreid overleg heeft minister Koolmees van Sociale Zaken besloten zijn plannen aan te passen. De nieuwe plannen zijn opgenomen in een brief die 20 december 2018 naar de Tweede Kamer is gestuurd. Dit artikel geeft een kort overzicht van de nieuwe plannen.