Wetsvoorstel aangenomen: Positie klokkenluiders versterkt
Het wetsvoorstel dat de bescherming van klokkenluiders uitbreidt, is aangenomen door de Eerste Kamer. Dit zijn de gevolgen voor bedrijven met meer dan 50 werknemers.
Het wetsvoorstel dat de bescherming van klokkenluiders uitbreidt, is aangenomen door de Eerste Kamer. Dit zijn de gevolgen voor bedrijven met meer dan 50 werknemers.
Een voorstel tot wijziging van de Wet Huis voor klokkenluiders is veel te mager, vindt de Tweede Kamer. Voor de zomer komt minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken met een aangepast wetsvoorstel.
Voorkomen dat melders van misstanden op de werkvloer worden benadeeld en actief inzetten op betere wetgeving. Dat zijn de meest in het oog springende activiteiten van het Huis voor Klokkenluiders in 2021. Dit blijkt uit het jaarverslag van de organisatie, die melders van misstanden adviseert, onderzoek doet en integriteit onder werkgevers bevordert.
Dit jaar treedt de nieuwe Wet Huis voor klokkenluiders in werking. Deze stelt nieuwe eisen aan werkgevers met betrekking tot de meldprocedure en geeft werknemers betere bescherming tegen represailles. SalarisNet beantwoordt vier vragen.
Bij de Tweede Kamer is een wetsvoorstel ingediend ter implementatie van de zogeheten Klokkenluidersrichtlijn. Deze is erop gericht om meer bescherming te bieden aan personen die in het kader van hun werk in aanraking komen met inbreuken op Europees recht op een aantal uiteenlopende gebieden (zoals milieuwetgeving of bij financiële wetgeving). De richtlijn, Klokkenluidersrichtlijn 2019/1937, moet uiterlijk 17 december 2021 geïmplementeerd zijn door wetgeving van de lidstaten, zo laat werkgeversorganisatie AWVN weten.
Defensie mocht een voormalig klokkenluider tijdelijk uitroosteren als vlieger, vanwege de veiligheid. Dat heeft de Haagse voorzieningenrechter geoordeeld in de rechtszaak die hij had aangespannen.
Bij het Huis voor Klokkenluiders hebben zich in het eerste halfjaar van zijn bestaan ruim 500 mensen gemeld voor advies. Dat is het dubbele van het aantal dat werd verwacht, blijkt uit het eerste jaarverslag.
De wet Huis voor klokkenluiders (Hvk) verplicht werkgevers waar tenminste 50 mensen werken sinds 1 juli 2016 om een meldregeling in te voeren voor vermoedens van misstanden.
De Wet Huis voor Klokkenluiders geldt sinds 1 juli 2016. Deze wet regelt de mogelijkheden en bescherming van werknemers die een misstand willen melden.Een aantal belangrijke punten uit de Wet Huis voor Klokkenluiders op een rij.