Advies aan kabinet: onderzoek verhoging kilometervergoeding
De Tweede Kamer heeft om advies gevraagd over de toekomst van de reiskostenvergoeding. De vergoeding is namelijk niet toereikend voor lagere inkomens. Het advies is er nu.
De Tweede Kamer heeft om advies gevraagd over de toekomst van de reiskostenvergoeding. De vergoeding is namelijk niet toereikend voor lagere inkomens. Het advies is er nu.
Een werknemer verblijft tijdelijk op een camping en reist van deze plek naar het werk. De werkgever wil een onbelaste kilometervergoeding geven voor deze reizen. Is dit woon-werkverkeer en is de gerichte vrijstelling voor reiskosten daarom van toepassing? In een handreiking legt de Belastingdienst dit uit aan de hand van 2 voorbeelden.
De Belastingdienst heeft informatie gepubliceerd over de nieuwe regels vanaf 1 januari 2024 voor het inhouden en betalen van de loonheffingen. Wat gaat er veranderen?
Wanneer mag je een vaste onbelaste reiskostenvergoeding betalen en hoe bepaal je de hoogte hiervan? Dat lees je in deze handreiking.
De onbelaste kilometervergoeding gaat per 1 januari 2023 omhoog van 19 naar 21 cent. Maar dat zet te weinig zoden aan de dijk, aldus vakbond CNV.
Twee op de drie werkgevers zijn bereid om een hogere kilometervergoeding te betalen mits de fiscale regels dit mogelijk maken.
De onbelaste vergoeding voor zakelijke rijders die voor de baas met hun privéauto op stap gaan moet omhoog. De ongekende stijging van de brandstofprijzen levert vooral voor de 4,3 miljoen werknemers die zakelijke kilometers rijden met een eigen auto een grote kostenpost op.
<p>Voor een fiets van de zaak gaat vanaf 2020, net als bij een leaseauto, een forfaitaire bijtelling gelden voor privégebruik. Dat betekent dat werkgevers geen administratie meer hoeven bij te houden voor ter <a href="https://www.salarisnet.nl/2019/04/fiets-van-de-zaak-vergoeden-verstrekken-of-ter-beschikking-stellen/">beschikking gestelde fietsen</a>. Bij een ter beschikking gestelde fiets, is de fiets het eigendom van de werkgever. Momenteel is zo'n fiets onbelast als de werknemer deze alleen gebruikt woon-werk-verkeer. Als hij de fiets ook privé gebruikt, wordt door de belastingdienst de waarde in het economisch verkeer van het privégebruik van die fiets gezien als belastbaar loon van de werknemer.</p>
De onbelaste kilometervergoeding is sinds 2006 € 0,19 per kilometer. Dit is volgens de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) onterecht, aangezien deze vergoeding de echte variabele autokosten niet dekt.