Veelgestelde vragen over de ketenregeling
De ketenregeling regelt het maximum aan tijdelijke contracten die elkaar mogen opvolgen. Veelgestelde vragen over dit onderwerp.
De ketenregeling regelt het maximum aan tijdelijke contracten die elkaar mogen opvolgen. Veelgestelde vragen over dit onderwerp.
Soms is het nodig om de uren van een medewerker tijdelijk uit te breiden. Bijvoorbeeld ter vervanging van een zieke collega. Of in een situatie als de coronacrisis, waarbij een logistiek medewerker extra wordt ingezet. Een tijdelijke urenuitbreiding kan echter onverwachte gevolgen hebben. Zo kan de WW-premie een stuk hoger uitvallen en speelt de ketenregeling wellicht een rol. Hoe kan dit worden voorkomen?
Wanneer mag een werkgever nu een nieuw tijdelijk contract aanbieden aan een tijdelijke werknemer? En wanneer niet? En wat als een contract in 2019 is aangegaan, maar in 2020 afloopt? Met deze checklist kunt u checken of u een werknemer veilig een volgend tijdelijk contract kunt aanbieden. We kijken naar zowel de oude als de nieuwe regels.
<p>De ketenregeling wijzigt per 1 juli 2016. De tussenpoos van zes maanden kan bij cao worden verkort naar drie maanden als sprake is van seizoensarbeid. Toestemming van de minister is niet nodig. Dat meldt <a href="http://www.awvn.nl/actueel/nieuws/wijzing-ketenregeling" target="_blank">AWVN</a>.</p>
De vierde arbeidsovereenkomst in deze reeks moet worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd tussen werkgever en werknemer. Ondanks dat het vierde contract via het uitzendbureau was aangegaan en de ABU-cao van toepassing was, keek de kantonrechter te Assen hier dwars doorheen.
Een werkgever biedt zijn werknemer na drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd nog een vierde arbeidsovereenkomst aan. Tegelijk met deze vierde arbeidsovereenkomst sluiten werkgever en werknemer een vaststellingsovereenkomst ter beëindiging van deze vierde arbeidsovereenkomst. Is hiermee sprake van een rechtsgeldige doorbreking van de ketenregeling?
De Wet werk en zekerheid (WWZ) is deels per 1 januari 2015 ingegaan. De regels voor de proeftijd, het non-concurrentiebeding en de risicoverdeling bij niet werken van een werknemer zijn gewijzigd. Ook is een aanzegtermijn in het leven geroepen. Per 1 juli 2015 veranderen de regels omtrent het ontslagrecht. Op 1 juli wordt ook de ketenregeling aangepast, maar die kan ook al effect hebben vanaf 1 januari 2015 vanwege het overgangsrecht. In deze bijdrage worden enkele gevolgen van het overgangsrecht belicht.
AKD heeft onderzoek gedaan onder 107 werkgevers over de Wet werk en zekerheid (WWZ). Over de respons op drie stellingen die AKD de werkgevers heeft voorgelegd, leest u meer in deze bijdrage.