Dit zijn de fiscale mogelijkheden voor een inflatiebonus
Welke mogelijkheden zijn er voor een inflatiebonus, wanneer je je werknemers tegemoet wilt komen in tijden van hoge inflatie?
Welke mogelijkheden zijn er voor een inflatiebonus, wanneer je je werknemers tegemoet wilt komen in tijden van hoge inflatie?
Veel mensen zitten momenteel krap bij kas door de opeenvolgende crises. Een medewerker in financiële problemen kan ook voor een werkgever kostbaar worden. Hoe signaleer je dit soort problemen en hoe ga je er vervolgens mee om? Het kan verstandig zijn een specialist in te schakelen.
De lonen gaan bijna overal verder omhoog. Tot nu toe is het jaargemiddelde nog vrij gematigd: 3,4 procent, zowel bij het CBS als bij de AWVN. Maar het was in september opnieuw hoger dan in augustus: 4,43 procent meer loon. Dit jaar bevat bijna een derde van de vernieuwde cao's een loonstijging van meer dan 3½ procent. De loongolf zwelt aan, over een steeds breder front.
De inflatie zal dit jaar naar verwachting ver boven de 10% eindigen. Welke rol moet je als werkgever innemen bij deze ontwikkelingen? Marc-Peter Pijper komt in deze blog een aantal suggesties.
Hoewel de inflatie momenteel heel hoog is, is er een grote kans dat die op middellange termijn stabiel rond de 2 procent komt te liggen. Momenteel is er ook ruimte voor loonsverhoging zonder direct het risico te lopen op een zogeheten loon-prijsspiraal, stelt het Centraal Planbureau (CPB) dat naar enkele scenario's voor de ontwikkeling van de inflatie keek.
Ouders ontvangen vanaf 1 oktober per kwartaal zo'n € 20 extra voor ieder kind. De kinderbijslag wordt jaarlijks in januari en juli verhoogd op basis van de gemiddelde prijsontwikkeling (inflatie).
De vakbonden en de werkgevers hebben onlangs een onderhandelaarsakkoord bereikt voor de ruim 110.000 werknemers die vallen onder de cao Bouw & Infra. Als de vakbondsleden en de achterban van de werkgevers akkoord gaan, wordt de hoogste loonsverhoging ooit in deze cao uitbetaald namelijk vijf procent.
Het kabinet wil werken lonender maken en voert voor het eerst sinds de invoering in 1969 een extra verhoging door van het minimumloon.
In mei steeg de inflatie minder dan in april. De stijging was 0,8 tot 1 procent minder dan in april. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Cijfers van de AWVN laten zien dat de lonen in mei verder zijn gestegen. Ook de kilometervergoeding gaat eerder omhoog. Maar het gat met de inflatie blijft voorlopig groot.
Veel gezinnen hebben het door de huidige inflatie zwaar. De reguliere verhoging van de kinderbijslag is juist nu welkom. Daarom trekt het kabinet het wetsvoorstel om de kinderbijslag niet te indexeren in. Dit besluit is mede tot stand gekomen op verzoek van een motie uit de Eerste Kamer.