Leidraad voor de socialeverzekeringspositie van telewerkers

Leidraad voor de socialeverzekeringspositie van telewerkers

De coronaregels voor sociale verzekeringen zijn met ingang van volgend jaar niet meer van toepassing. Grensarbeiders die na 1 januari 2023 substantieel in hun thuisland werken, zijn dan in hun thuisland sociaal verzekerd. Dat zal echter niet het einde van telewerken of 'remote work' betekenen. De Administratieve Commissie voor de coördinatie van socialezekerheidsstelsels heeft onlangs haar visie op socialeverzekeringsaspecten van telewerken gepubliceerd.

Vervallen van coronaregels voor grensarbeiders

Vervallen van coronaregels voor grensarbeiders

Nederland heeft met Duitsland en België bijzondere maatregelen getroffen om in Nederland gevestigde werkgevers met in deze landen woonachtige werknemers in de gelegenheid te stellen om werknemers tijdens de coronacrisis (ook) thuis te laten werken. Daarbij treedt er geen wijzigingen op in de heffing van loonbelasting en de berekening en afdracht van socialeverzekeringspremies. Deze maatregelen voor grensarbeiders komen echter te vervallen per 1 januari 2023.

FNV: 'Geef werknemers die grensoverschrijdend werk doen, corona-testbewijs'

FNV: 'Geef werknemers die grensoverschrijdend werk doen,...

De FNV wil dat minister De Jonge opdracht geeft aan de GGD om na de gratis test een corona-testbewijs te geven aan zo'n 50.000 werknemers die in het grensgebied van Nederland en Duitsland wonen en werken.=n te tackelen. Eerder bepaalde Duitsland ook al dat aan de grens met Polen en Tsjechië een verplicht testbewijs moet kunnen worden getoond.

Overeenkomst voor Belgische grenswerkers opnieuw verlengd

Overeenkomst voor Belgische grenswerkers opnieuw verlengd

Sinds 30 april 2020 bestaat een overeenkomst tussen Nederland en België die regelt dat thuiswerkdagen geacht worden te zijn doorgebracht in het land waar men normaal gesproken zou werken. De overeenkomst is vanwege de voortdurende coronacrisis opnieuw verlengd.

Afspraken met België over grensarbeiders weer verlengd

Afspraken met België over grensarbeiders weer verlengd

Nederland en België hebben de overeenkomst over grensarbeiders die thuiswerken vanwege het coronavirus verlengd tot en met 31 december 2020. In deze overeenkomst staat hoe u het belastingverdrag tussen beide landen mag toepassen.

Brexit voor werkgevers, what to do?

Brexit voor werkgevers, what to do?

Er wonen op dit moment ongeveer 45.000 mensen met de Britse nationaliteit in Nederland. De helft van die Britten in Nederland werkt ook in Nederland. Als Europees burger mochten zij zonder belemmering wonen en werken in Nederland. Tijdens de overgangsperiode kon dat ook nog, maar na de brexit hebben zij een nieuwe verblijfsvergunning nodig. Wat moet u nu en later doen als u burgers van het Verenigd Koninkrijk in dienst heeft of wilt nemen? En hoe zit het met Nederlanders in Groot-Brittannië?

Grensarbeiders in beeld: bijna 80.000 Nederlanders werken over de grens

Grensarbeiders in beeld: bijna 80.000 Nederlanders werken over de...

In 2017 werkten 40 duizend mensen in Nederland die in Duitsland woonden en 39 duizend die in België woonden. Van hen werkten 8 duizend in de gezondheidszorg. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en de statistiekbureaus uit Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en België die te vinden zijn op het open data portaal Grensdata.eu. In de Internationaliseringsmonitor 2020 die deze week verschijnt staan de recente ontwikkelingen over de grenspendel met Duitsland.

Meer duidelijkheid voor grensarbeiders tijdens coronacrisis

Meer duidelijkheid voor grensarbeiders tijdens coronacrisis

De overheid neemt in België, Duitsland en Nederland veel maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit zorgt voor veel vragen bij mensen die over de grens tussen Nederland en België of Duitsland wonen of werken.

Wat betekent belastingwijziging per 2019 voor grensarbeiders? 

Wat betekent belastingwijziging per 2019 voor grensarbeiders?

<p aria-level="1">Staatssecretaris Snel van Financiën beantwoordt Kamervragen over het bericht 'Belastingwijziging benadeelt grensarbeiders uit België en Duitsland'. Dit bericht betreft een maatregel die per 1 januari 2019 ingaat waarbij de heffingskortingen voor buitenlandse werknemers beperkt worden. <span data-ccp-props="{&quot;201341983&quot;:0,&quot;335559738&quot;:240,&quot;335559739&quot;:0,&quot;335559740&quot;:259}"> </span></p>

Oplossing nodig voor pensioen Belgische grensarbeiders

Oplossing nodig voor pensioen Belgische grensarbeiders

<p>65-jarige Belgische grensarbeiders die in Nederland werkten maar daarna werkloos werden, krijgen geen sociale uitkeringen meer in België. Maar ze hebben nog geen recht op hun pensioen, dat door Nederland wordt uitbetaald. Daarop wijzen de Belgische federale Ombudsman, zijn collega van Pensioenen en de <a href="https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/2017/belgische-en-nederlandse-ombudsmannen-vragen-samen-snelle-oplossing-voor-pensioen-van" target="_blank" rel="noopener">Nationale ombudsman uit Nederland</a>.</p>