Zo maak je jouw bedrijf CSRD-proof
Vanaf 2024 zijn grote bedrijven verplicht te rapporteren over de milieu- en sociale impact van hun organisatie. Wat zijn de gevolgen voor kleinere bedrijven en organisaties?
Vanaf 2024 zijn grote bedrijven verplicht te rapporteren over de milieu- en sociale impact van hun organisatie. Wat zijn de gevolgen voor kleinere bedrijven en organisaties?
Het kabinet stelt via de zogenoemde Brexit Adjustment Reserve in totaal 500 miljoen euro beschikbaar voor Nederlandse ondernemers en vissers die te maken hebben met negatieve gevolgen van Brexit. Het geld is beschikbaar gesteld door de Europese Unie en is bedoeld om ondernemers te ondersteunen in de omschakeling naar de nieuwe situatie waarbij het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de EU.
Vakbonden willen dat het kabinet de Europese richtlijn voor 'toereikende minimumlonen' ondersteunen. Op 28 oktober deed de Europese Commissie een oproep aan de lidstaten om het minimumloon te verhogen naar minimaal 50 procent van het gemiddelde loon of minimaal 60 procent van bruto mediaanloon -het inkomen dat ten minste de helft van alle werkenden in een land verdienen. Ook in Nederland is deze norm nog lang niet bereikt.
We klagen in Nederland regelmatig over het (te lage) minimumloon. Binnen Europa wordt binnenkort een onderzoek gestart naar het gelijktrekken van het minimumloon over alle EU-landen. Komt dat er echt en hoe verhoudt Nederland zich eigenlijk tot de andere Europese landen en de rest van de wereld? SalarisNet zocht het uit.
Dit jaar is er een Europese richtlijn ('Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de Europese Unie') aangenomen die flexwerkers in de EU met een arbeidscontract van meer dan twaalf uur per meer rechten geeft. Maar wat houdt die richtlijn precies in? En hoe verhoudt die richtlijn zicht tot onze eigen WAB?
Dat rechtspraak van het Hof van Justitie voor de Europese Unie ook in de praktijk een belangrijke rol speelt, bleek al uit een eerder artikel van dit tijdschrift. In deze bijdrage komt een andere recente uitspraak aan de orde, die ziet op werknemers die binnen de EU wonen en werken voor een binnen de EU gevestigde werkgever, maar hun werkzaamheden bui- ten de EU verrichten.
Jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU) kan veel invloed hebben op de dagelijkse praktijk van de salarisadministrateur. In dit artikel komen een aantal recente arresten van het Hof van Justitie EU aan de orde en wordt aangegeven wat het belang voor de internationale praktijk is.