Waarom vragen naar de gezondheid van de sollicitant écht niet mag

Waarom vragen naar de gezondheid van de sollicitant écht niet mag

Sollicitanten worden minder vaak naar hun gezondheid gevraagd, zo meldt de SER. Dat is positief, want zulke vragen zijn wettelijk verboden. De acties van de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) hebben succes gehad. SalarisNet legt uit waarom zulke vragen echt niet mogen en wat u als salarisprofessional kan doen om dergelijke vragen te voorkomen.

TU/Eindhoven mag niet alleen vrouwelijke wetenschappers aannemen

TU/Eindhoven mag niet alleen vrouwelijke wetenschappers aannemen

Om vrouwelijke technische wetenschappers meer kansen te geven, startte de TU/Eindhoven het Irène Curie Fellowship-programma (ICF). Alle wetenschappelijke vacatures kennen onder dit programma een voorkeursbeleid voor vrouwen. Pas als de vacature een half jaar lang voor vrouwen had opengestaan, konden mannen reageren. Daarmee ging de universiteit te ver, zo oordeelde het college voor de Rechten van de Mens. 

Gelijke kansen bij werving en selectie wettelijk vastgelegd

Gelijke kansen bij werving en selectie wettelijk vastgelegd

Het wordt wettelijk verplicht om een beleid te hebben en uit te voeren om gelijke kansen bij werving en selectie te bevorderen. Grote bedrijven moeten hun beleid schriftelijk vastleggen. Lleine bedrijven mogen hun beleid ook mondeling toelichten. Op een later moment kan het ook voor kleine bedrijven verplicht worden een schriftelijk beleid te maken.

Vrouwen verdienden in 2019 14 procent minder dan mannen

Vrouwen verdienden in 2019 14 procent minder dan mannen

Het verschil tussen het salaris van mannen en vrouwen is in 2019 opnieuw kleiner geworden. Het gemiddelde bruto-uurloon van vrouwen was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 14 procent lager dan het gemiddelde bruto-uurloon van mannen.

5 snel gemaakte fouten waarmee u de regels voor vacatureteksten overtreedt

5 snel gemaakte fouten waarmee u de regels voor vacatureteksten...

<p><strong>Een fout in een vacaturetekst is zo gemaakt als u even niet oplet. En nee, we hebben het niet over dt-fouten of grammaticale onjuistheden, maar over discriminatie in vacatureteksten.</strong><br> Het gevaar van het overtreden van wetgeving of regelgeving in de zoektocht naar nieuwe collega's zit vaak in een klein hoekje. Toegegeven, de regels in vacatureteksten lijken soms in een grijs gebied te zitten. Daarom schetsen wij wat absoluut niet is toegestaan in vacatureteksten volgens de laatste wet- en regelgeving. Zie het als checklist om te controleren of de tekst voldoet aan de regels.</p>

Loonkloof daalt te langzaam

Loonkloof daalt te langzaam

In de afgelopen jaar is de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de EU met niet meer dan 1 procent gedaald. Dat moet veel sneller, vindt de Europese Commissie.

Discriminatie in ontslag

Discriminatie in ontslag

Er kunnen tal van redenen zijn om een medewerker te willen ontslaan. Maar de wetgever heeft een aantal redenen bij voorbaat al uitgesloten. U mag medewerkers niet ontslaan:

Aanpak arbeidsmarktdiscriminatie - wijziging Arbowet

Aanpak arbeidsmarktdiscriminatie - wijziging Arbowet

<p>Door middel van een voorgenomen wijziging van de Arbowet wordt de Inspectie SZW bevoegd om toe te zien op de aanwezigheid van wervings- en selectiebeleid van werkgevers om arbeidsmarktdiscriminatie te voorkomen en tegen te gaan. Dat schrijft staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken in een brief.<span data-ccp-props="{&quot;201341983&quot;:0,&quot;335559739&quot;:160,&quot;335559740&quot;:259}"> </span></p>

Niet-verlengen arbeidsovereenkomst geen discriminatie werkneemster

Niet-verlengen arbeidsovereenkomst geen discriminatie werkneemster

Een werkneemster krijgt geen vast contract. Volgens de vrouw discrimineert het bedrijf haar. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat de werkgever niet discrimineert op grond van geslacht door haar arbeidsovereenkomst niet te verlengen.

Parttime werknemer mag geen voorkeur voor diensten aangeven: discriminatie

Parttime werknemer mag geen voorkeur voor diensten aangeven:...

<p aria-level="2">Een werkgever discrimineerde een parttime buschauffeur door hem niet te laten deelnemen aan de voorkeursroulering waarbij chauffeurs kunnen laten weten welke diensten zij willen rijden. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.<span data-ccp-props="{&quot;201341983&quot;:0,&quot;335559738&quot;:40,&quot;335559739&quot;:0,&quot;335559740&quot;:259}"> </span></p>