Arbeidsongeschikt maar toch geen recht op loon
Een werknemer vorderde loondoorbetaling tijdens ziekte. Maar de kantonrechter wees deze vordering af. De rechter vond het deskundigenoordeel van de verzekeringsarts onvoldoende onderbouwd.
Een werknemer vorderde loondoorbetaling tijdens ziekte. Maar de kantonrechter wees deze vordering af. De rechter vond het deskundigenoordeel van de verzekeringsarts onvoldoende onderbouwd.
Als werkgever en werknemer het niet eens kunnen worden over het verloop van de re-integratie, kunnen beide partijen een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Om uit die problemen te komen, kan het UWV met een onafhankelijk oordeel en advies komen.
Het UWV, NVVG en minister Koolmees hebben belangrijke afspraken gemaakt om de groeiende vraag naar sociaal-medische beoordelingen op te vangen. Zo maakt UWV de komende jaren de omslag naar een nieuwe werkwijze voor sociaal-medische dienstverlening en wordt gewerkt aan een effectievere inzet van de verzekeringsarts bij de uitvoering van de Ziektewet.
In het re-integratietraject van een zieke werknemer kan er zowel sprake zijn van een second opinion als van een deskundigenoordeel van het UWV. Beiden verschillen van elkaar.
Loopt de re-integratie van uw werknemer vast en komt u er samen niet uit? Dan kunt u een onafhankelijk deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen. Let op dat u alle gevraagde documenten meestuurt, zodat zij uw aanvraag in behandeling kunnen nemen. Zo waarschuwt het UWV.
Werkgever betaalt kosten bij tweede oordeel
Ontslag wegens veelvuldig ziekteverzuim moet u sinds 1 juli 2015 aanvragen bij de kantonrechter. Daarvoor heeft u een deskundigenoordeel van UWV nodig.
Als werkgever en werknemer het niet eens zijn over bepaalde zaken met betrekking tot re-integratie kunnen zij een aantal situaties het UWV om een deskundigenoordeel vragen. Bij het instellen van een loonvordering bij ziekte is een deskundigenoordeel meestal zelfs vereist. Door de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) is nu ook soms bij een ontbindingsverzoek een deskundigenoordeel van het UWV nodig.
<p>Het <a title="deskundigenoordeel" href="http://www.uwv.nl/werkgevers/formulieren/aanvragen-deskundigenoordeel-door-werkgever.aspx">deskundigenoordeel</a> is voor een werkgever kosteloos als het nodig is voor de ontslagaanvraag. Dit geldt bij: ontslag wegens onvoldoende meewerken aan re-integratie en ontslag bij veelvuldig ziekteverzuim. Deze wijziging van de Beleidsregel kosten aanvraag deskundigenoordeel 2013 is onlangs in de Staatscourant gepubliceerd.</p>