'SER-advies stap richting hervorming arbeidsmarkt'

'SER-advies stap richting hervorming arbeidsmarkt'

'Investeringen zijn nodig in onze publieke sectoren, in ons toekomstige verdienvermogen door grotere innovatiekracht en hogere productiviteit, in meer inclusiviteit door gelijkere kansen en eerlijker delen, en in een duurzaam leefklimaat, nu en in de toekomst, kortom: in onze brede welvaart.' Dat schrijft de Sociaal-Economische Raad (SER) in zijn advies aan de informateur dat op woensdag 2 juni is uitgebracht. Het is voor het eerst in vijftien jaar dat werkgevers- en werknemersorganisaties samen met kroonleden tot een dergelijk middellange termijn advies komen.

Technische uitwerking commissie Borstlap online

Technische uitwerking commissie Borstlap online

Na oplevering van het rapport van de commissie Borstlap werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen. Met deze motie verzochten de kamerleden Van Weyenberg en Palland de regering om 'verschillende technische beleidsvarianten uit te werken ter verdere invulling van het advies van de Commissie Regulering van Werk (commissie Borstlap, red.), om zo inzichtelijk te maken welke mogelijke beleidsopties uitvoerbaar zijn.' Dit document is nu opgeleverd.

Kabinet reageert eindelijk op rapport commissie Borstlap

Kabinet reageert eindelijk op rapport commissie Borstlap

In januari leverde de commissie Borstlap na ruim een jaar van onderzoek en werk hun rapport op. De conclusie? Vast moet minder vast worden en flex moet minder flex worden. Door de coronacrisis kon het kabinet niet reageren op dit rapport. Nu, 10 maanden later, ligt er eindelijk een reactie.

Het beste van januari 2020 op Salarisnet

Het beste van januari 2020 op Salarisnet

<p><strong>Zo, januari zit er weer op. Die eerste, drukke maand waarin veel aangekondigde <a href="https://www.salarisnet.nl/2020/01/alle-relevante-veranderingen-voor-salarisprofessionals-vanaf-1-januari-2020/">wet- en regelgeving</a> van kracht werd. We zetten de hoogtepunten van januari 2020 voor u op een rij.</strong><!--more--></p>

Zo denkt de Commissie Borstlap 'vast minder vast' te maken

Zo denkt de Commissie Borstlap 'vast minder vast' te maken

Werkgevers die een vaste arbeidsovereenkomst aangaan, kunnen daar flinke nadelen van ondervinden. Zo geldt een ontslagbescherming, moeten ze bij ontslag een transitievergoeding betalen en moeten zij 2 jaar loon doorbetalen als de werknemer ziek wordt. Ook is het niet mogelijk om de contracturen naar beneden bij te stellen zonder het akkoord van de werknemer. Daardoor kiezen werkgevers soms liever voor flexwerkers. De Commissie Borstlap wil een aantal van die 'nadelen' wegnemen, om op die manier meer mensen aan vast werk te helpen. Dit zijn de voorstellen op een rij. 

Rapport Commissie Borstlap samengevat

Rapport Commissie Borstlap samengevat

Het rapport van de Commissie Borstlap is net 2 uur oud. SalarisNet dook in het rapport en zet de belangrijkste conclusies op een rij.

Commissie Borstlap: vast minder vast, flex minder flex

Commissie Borstlap: vast minder vast, flex minder flex

Op donderdag 23 januari presenteert de commissie Borstlap hun rapport over de toekomst van werk. Het rapport zal in totaal 112 pagina's bevatten met analyse van en aanbevelingen  over de Nederlandse arbeidsmarkt. Een deel van de aanbevelingen is inmiddels al bekend. Zo wordt de vaste baan minder vast en moet de arbeidsmarkt ingrijpend veranderen als Nederland in de toekomst economisch wil blijven groeien. 'De huidige regels zijn niet toekomstbestendig' en bestaande verworvenheden moeten worden herzien.

FD: 'Uitzendsector zet zich schrap voor aanbevelingen commissie-Borstlap'

FD: 'Uitzendsector zet zich schrap voor aanbevelingen...

<p>De brancheorganisatie voor uitzendbureau's (ABU) sorteert voor op de verwachte kritiek van de commissie Borstlap door nu alvast plannen te maken voor het aantrekkelijker maken van uitzendwerk. Zo gaat zij meer doen aan scholing van uitzendkrachten en nemen ze zelf initiatieven om 'slechte flex' uit te bannen. Zo valt vandaag te lezen in het <a href="https://fd.nl/economie-politiek/1327981/uitzendsector-zet-zich-schrap-voor-aanbevelingen-commissie-borstlap">FD</a>.</p>

Wilt u meedenken met de Commissie Borstlap?

Wilt u meedenken met de Commissie Borstlap?

Hoe kan werk goed gecombineerd te worden met privé-verplichtingen? Waar heb ik in de toekomst recht op als ik ziek wordt? Hoe vast is het vaste arbeidscontract straks nog of gaan wij allemaal flexen? Deze vragen en meer wil de Commissie Borstlap beantwoorden. Daarom zijn zij op zoek naar werknemer die mee willen praten over dit soort vragen.

Rapport Commissie Borstlap uitgesteld naar 1 februari 2020

Rapport Commissie Borstlap uitgesteld naar 1 februari 2020

Hoewel het kabinet gevraagd heeft om de adviezen van de Commissie Borstlap over de veranderingen op de arbeidsmarkt uiterlijk 1 november 2019 op te leveren, heeft de commissie nu om uitstel gevraagd. De nieuwe opleverdatum van het rapport is nu 1 februari 2020.