Oneerlijk
Wie niet goed kan onderhandelen, wordt daar de rest van zijn leven voor gestraft met een lager salaris. En zo blijft de loonkloof bestaan, schrijft Marc-Peter Pijper.
Wie niet goed kan onderhandelen, wordt daar de rest van zijn leven voor gestraft met een lager salaris. En zo blijft de loonkloof bestaan, schrijft Marc-Peter Pijper.
Met ingang van 1 januari 2022 is de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen 'verduidelijkt'. Die term komt uit de toelichting bij de Eindejaarsregeling 2021. De aanhalingstekens zijn van mijn hand. Want hoewel onze wetgever ongetwijfeld de bedoeling zal hebben gehad om een en ander te verduidelijken, blijkt in de praktijk dat deze toelichting het er allemaal niet veel duidelijker op heeft gemaakt. Noch voor werkgevers, noch voor de Belastingdienst - integendeel.
De inflatie zal dit jaar naar verwachting ver boven de 10% eindigen. Welke rol moet je als werkgever innemen bij deze ontwikkelingen? Marc-Peter Pijper komt in deze blog een aantal suggesties.
Een mooi schoolrapport verdient een tientje, toch? Nee zegt Marc-Peter Pijper van Viisi. Goede prestaties zijn hun eigen beloning. En dat geldt al helemaal op de werkvloer.
Als een werkgever een fout maakt in de aangifte loonheffingen, dan moet hij dat zelf herstellen. Gebeurt dat tijdens het lopende aangiftetijdvak, dan kan er een nieuwe aangifte loonheffingen worden ingediend, die de vorige ingediende aangifte dan overschrijft. Is het aangiftetijdvak verstreken, dan moet hij de aangifte loonheffingen herstellen door een correctiebericht in te dienen. Dit correctiebericht stuurt hij mee bij de eerstvolgende aangifte loonheffingen. Zodoende komen dan alsnog de juiste gegevens in de polisadministratie.
Als je meer betaalt, krijg je meer terug van je werknemers... Beloof een prestatiebonus en ze leveren optimale prestaties... Hoog tijd om af te rekenen met deze hardnekkige misverstanden, vindt Marc-Peter Pijper, want er zijn veel betere manieren om je mensen écht te inspireren.
Beloningsbeleid is een weerspiegeling van je organisatiecultuur en beslist een belangrijk uithangbord voor je bedrijf. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt bepaalt dat beleid mede of mensen bij jouw bedrijf willen komen én blijven werken.
Als klein kind werd ik opgevoed met de gedachte dat domme vragen niet bestaan. Dit uiteraard om mijn nieuwsgierigheid naar de wereld om me heen te voeden en me te stimuleren tot het stellen van oneindig veel vragen over het hoe en waarom van alles wat ik zag. Een adagium dat ik nu ook aan mijn eigen kinderen meegeef en dat zij moeiteloos vertalen naar een oneindige stroom aan vragen - tot je er moe van wordt!
Mijn moeder, inmiddels 86, kan nog altijd boos worden als het gaat over belasting betalen over de rente op een spaarrekening. Over het gespaarde bedrag is al belasting betaald; waarom dan nog een keer over de rente? En dat was ooit - voor de invoering van box 3 - een heffing over het daadwerkelijk ontvangen bedrag. Hoe leg je uit dat een heffing passend en rechtvaardig is? Dat is eigenlijk de vraag van mijn moeder.