Een billijke vergoeding bij ontslag: wanneer heeft de werknemer er...
Een billijke vergoeding is een extra ontslagvergoeding voor een werknemer bij onterecht ontslag. Dit zijn de voorwaarden.
Een billijke vergoeding is een extra ontslagvergoeding voor een werknemer bij onterecht ontslag. Dit zijn de voorwaarden.
Een rij-instructeur werkt zes jaar bij een verkeersschool als de coronapandemie uitbreekt. De rijschool komt in financiële problemen en ontslaat de werkneemster en weigert meteen ook het loon nog te betalen. Dat kost ze uiteindelijk nog veel meer geld.
Een psychiatrische instelling meent dat een verpleegkundige verkeerd heeft gehandeld en dient een klacht in bij het tuchtcollege. Daarnaast vraagt de werkgever ontslag aan wegen ernstig verwijtbaar handelen. Maar uiteindelijk is het de werkgever die hier verwijtbaar handelt. Een dure fout.
Een werkgever ontslaat zijn werknemer onterecht op staande voet. Als hij even had gewacht, had hem dat aanzienlijk gescheeld in de vergoedingen. Normaal had hij alleen een transitievergoeding hoeven te betalen. Nu een billijke vergoeding, een vergoeding wegens onregelmatige opzegging, een transitievergoeding, een aanzegvergoeding en juridische kosten.
Eind 2018 raakte ict-bedrijf Centric in een ernstige bestuurscrisis. Hoewel de lezingen verschillen over wat er precies is voorgevallen, heeft de eigenaar van het bedrijf zich dusdanig gedragen dat meerdere bestuursleden in die periode vertrokken. Hoewel het er eerst op leek dat de COO (chief commercial officer) zou aanblijven, vertrekt hij half 2019 ook. Hij wordt beschuldigd van 'lekken' naar de pers en zou zijn zus aan een baan in het bedrijf hebben geholpen. De eigenaar zegt het vertrouwen op, de man wordt vrijgesteld van werk en er zou een beëindigingsvoorstel komen. Maar de COO laat het er niet bij zitten. Hij wil zijn baan terug. De twee partijen treffen elkaar in de rechtbank.
Een werkgever heeft bij ziekte van een werknemer een loondoorbetalingsverplichting van twee jaar. In die tijd moeten werkgever en werknemer zich verplicht inspannen voor re-integratie. Bij onvoldoende inspanning van de werkgever kan UWV een loonsanctie opleggen.
Een ontslag op staande voet kán worden ingetrokken. Maar alleen als de werknemer toestemming geeft. Zo bepaalde een kantonrechter uit Maastricht. Omdat daar in deze rechtszaak geen sprake van was, mocht het dus niet. Toch blijft het ontslag staan. Hoe dat zit, leggen we uit.
Een werkgever die, tegen het advies van de bedrijfsarts in, toch contact opnam met een zieke werkneemster, moet in de ontslagprocedure een billijke vergoeding plus de transitievergoeding betalen.
Een piloot van de budget-vliegmaatschappij Ryanair is het gedoe bij zijn werkgever zo zat dat hij van de ene op de andere dag opzegt en ergens anders gaat werken. Maar hij heeft wel een contractuele opzegtermijn van een maand. Zijn oude baas meent daarom dat hij een vergoeding is verschuldigd. Hoewel dat inderdaad zo in het contract is vastgelegd, heeft Ryanair zich zo misdragen als werkgever dat ze daar nu naar kunnen fluiten.
Werknemers die in strijd met de Wet werk en zekerheid (Wwz) door hun werkgever zijn ontslagen, kunnen een schadevergoeding (billijke vergoeding) eisen bij de rechter voor het loon dat ze door dat onterechte ontslag mislopen. De kansen op een nieuwe baan en het arbeidsverleden mogen daarbij zwaar meetellen.