'Leerwerkbedrijven, blijf investeren in de vakmensen van morgen'

'Leerwerkbedrijven, blijf investeren in de vakmensen van morgen'

Kom met creatieve oplossingen om ook in deze moeilijke tijd toch stage- en leerwerkplekken aan te kunnen blijven bieden. Die gezamenlijke oproep aan bedrijven en mbo-scholen doen minister Ingrid van Engelshoven (OCW) en voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland donderdag bij de nationale opening van het mbo-jaar in Zwolle.

De BBL'er onder de WAB

De BBL'er onder de WAB

Met de komst van de WAB verandert er veel voor werknemers. De transitievergoeding, WW-premie en ketenregeling worden allemaal op de schop genomen. Maar hoe zit het eigenlijk met de BBL;ers? Wat veranderde er voor deze specifieke groep? SalarisNet zet het op een rij.

BBL krijgt impuls

BBL krijgt impuls

Het SBB bood recent een actieplan aan aan de Tweede Kamer om stages en leerbanen op mbo-niveau te stimuleren. Het actieplan moet zorgen voor voldoende stages en leerbanen voor de half miljoen mbo'ers die op dit moment worden opgeleid. Minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, besloot daarop om jaarlijks 10,6 miljoen extra vrij te maken voor de regeling praktijkleren. Het geld moet werkgevers stimuleren bbl-plekken aan te bieden.

Modelovereenkomst: Praktijkleerovereenkomst (BBL)

Modelovereenkomst: Praktijkleerovereenkomst (BBL)

De praktijkleerovereenkomst is een type overeenkomst die niet wettelijk is gedefinieerd. Er zijn daarom een aantal specifieke aandachtspunten. Er geldt een aangepast minimumloon voor BBL'ers, maar dan moet de overeenkomst wel voldoen aan de vereisten.

Welke werknemers tellen mee voor de NOW-regeling?

Welke werknemers tellen mee voor de NOW-regeling?

De NOW-regeling is ook in te zetten voor werknemers die geen vaste arbeidsovereenkomst heeft. Maar voor welke werknemers mag u de loonsom dan meetellen? We zochten het uit.

Subsidieregeling bbl'ers wordt niet hervormd

Subsidieregeling bbl'ers wordt niet hervormd

Erkende leerbedrijven die een bbl-student in het leerjaar 2018-2019 een praktijkleerplaats aanboden, ontvingen van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) maximaal 2.216,70 euro vanuit de subsidieregeling Praktijkleren in plaats van het maximale bedrag van 2.700 euro. Vervolgens werd er een motie ingediend in de Tweede Kamer om die subsidieregeling in elk geval tot 2023 door te laten lopen. Eind 2018 werd die motie ook aangenomen. Maar door het groeiend aantal studenten waarvoor zo'n subsidie wordt aangevraagd en het krimpend aantal leerplaatsen, komt de hoogte van de subsidie in het gedrang. Is het tijd om de regeling te hervormen? Op die vraag heeft minister Engelshoven van Onderwijs 'nee' geantwoord.