Wanneer pas je het anoniementarief ook alweer toe?
Soms moet je het anoniementarief toepassen voor een werknemer. Wanneer is dat het geval? En hoe verwerk je dit in de aangifte loonheffingen? De Belastingdienst geeft in een handreiking antwoorden.
Soms moet je het anoniementarief toepassen voor een werknemer. Wanneer is dat het geval? En hoe verwerk je dit in de aangifte loonheffingen? De Belastingdienst geeft in een handreiking antwoorden.
Neemt u een vluchteling uit Oekraïne in dienst? Vraag dan naar de sticker of het O-document van de IND. Daarmee mag de vluchteling in Nederland werken. Ook voldoet de sticker of het O-document als geldig identiteitsbewijs, waarmee u de identiteit van de nieuwe werknemer kunt vaststellen.
Krijgt u nieuw personeel in dienst? Dan moet de nieuwe werknemer uiterlijk op de 1e werkdag bepaalde gegevens aan u verstrekken, zoals het burgerservicenummer (BSN). Krijgt u het BSN niet, of heeft de werknemer geen BSN? Dan moet u volgens de hoofdregel het anoniementarief toepassen.
Zoals u ongetwijfeld weet, moeten alle nieuwe medewerkers zich voor de eerste werkdag identificeren met een geldig identificatiebewijs en een aantal gegevens voor de loonheffingen opgeven. Maar wat als een nieuwe medewerker zich, ondanks meerdere herinneringen, niet identificeert of met een verlopen document komt? Dan moet u als werkgever deze persoon behandelen als een anonieme werknemer. Voor anonieme werknemers betaalt de werkgever meer premies werknemersverzekeringen en meer inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) dan in de situatie waarin de werknemer niet anoniem is. De anonieme werknemer houdt dus minder nettoloon over.
<p><span data-contrast="auto">Staatssecretaris Snel van Financiën stuurt de Tweede Kamer een conceptbeleidsbesluit met fiscaal overgangsrecht bij terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU zonder terugtrekkingsovereenkomst.</span><span data-ccp-props="{"201341983":0,"335559739":160,"335559740":259}"> De staatssecretaris geeft ook een aantal goedkeuringen waaronder voor de Wet op de loonbelasting, onder meer wat betreft het anoniementarief.</span></p>
De loonadministratie van een schoonmaakbedrijf is niet compleet. Van vrijwel alle werknemers ontbreekt de kopie van het identiteitsbewijs en ook de werknemersgegevens. De opgelegde naheffingsaanslagen loonheffingen aan de werkgever zijn terecht en tot de juiste bedragen opgelegd. Dat oordeelt Rechtbank Noord-Holland.
Als de werkgever van een werknemer geen gegevens voor de loonheffingen heeft of als hij zijn identiteit niet kan vaststellen, past u voor deze werknemer het anoniementarief toe.