Normalisering rechtspositie ambtenaren

Normalisering rechtspositie ambtenaren

Voor ambtenaren die in het buitenland wonen en (deels) werken, is de sociale-zekerheidspositie sinds 1 januari 2020 mogelijk gewijzigd. Dit is het gevolg van wetgeving die de arbeidsrechtelijke positie van ambtenaren waar mogelijk gelijk heeft gesteld aan die van werknemers in het bedrijfsleven.

Zo worden volksvertegenwoordigers ontslagen

Zo worden volksvertegenwoordigers ontslagen

In Nederland hebben we veel gekozen volksvertegenwoordigers. Denk aan raadsleden voor de gemeente, de deels gekozen bestuursleden van een waterschap en natuurlijk de leden van de Eerste en Tweede Kamer. Voor die mensen geldt een ander soort ontslagrecht dan voor gewone werknemers.

Docent ontslagen na invoeren verkeerde cijfers

Docent ontslagen na invoeren verkeerde cijfers

Een docent op een middelbare school voert de verkeerde cijfers in, in Magister. De directie stelt dat er sprake is van fraude, de docent stelt dat het een ongeluk was. Mag er nu disciplinair ontslag volgen? De rechter moet uitspraak doen.

Gemeente-ambtenaren krijgen voor het eerst prestatie-gerelateerd salaris

Gemeente-ambtenaren krijgen voor het eerst prestatie-gerelateerd...

Met een nieuw waarderingsbeleid voor ambtenaren heeft de gemeente Midden-Groningen (Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde) als eerste in Nederland de mogelijkheid goed presterende ambtenaren extra te belonen. Zo maken ambtenaren die zich binnen de gemeente weten te onderscheiden kans op etentjes, een boekenbon, een beter carrièreperspectief, opleidingen en cadeaus. Daarmee wijkt de gemeente af van de cao.

Gevolgen Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra)

Gevolgen Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra)

Sinds 1 januari 2020 is de Ambtenarenwet uit 1929 vervangen door de Ambtenarenwet 2017. De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) regelt dat voor de meeste ambtenaren vanaf die datum het private arbeidsrecht gaat gelden. De eenzijdige aanstelling verdwijnt. Daar komt een arbeidsovereenkomst voor in de plaats, net als bij werknemers in het bedrijfsleven. Wat niet verandert is de ambtelijke status.

Gevolgen Wnra voor ambtenaren wonend in buitenland beter bekend

Gevolgen Wnra voor ambtenaren wonend in buitenland beter bekend

Met de komst van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren zullen ambtenaren die voor Nederland werkzaam zijn maar wonen in het buitenland niet langer automatisch sociaal verzekerd zijn in Nederland. Deze wet raakt daarmee onder andere ambtenaren in het grensgebied en in het buitenland wonend personeel van universiteiten en universitair medisch centra (umc's). Zo blijkt uit de Kamerbrief die Minister Koolmees zendde aan de Tweede Kamer naar aanleiding van kamervragen over de grenseffecten van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). In de brief legt hij ook verder uit wat de gevolgen zullen zijn voor de sociale verzekeringen voor het personeel van openbare universiteiten en openbare universitair medische centra. Hun rechtspositie wordt gelijkgetrokken met het personeel van bijzondere universiteiten en bijzondere universitair medische centra.

Compensatie transitievergoeding deels ten laste van Aof

Compensatie transitievergoeding deels ten laste van Aof

De vergoedingen aan werkgevers die UWV betaalt als compensatie van (transitie)vergoedingen komen door een nota van wijziging op het wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) voor een deel niet langer ten laste van het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWF) maar ten laste van het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof).

Nieuwe cao Rijk – 7 procent meer loon

Nieuwe cao Rijk – 7 procent meer loon

<p aria-level="1">Rijksambtenaren krijgen er de komende anderhalf jaar 7 procent bij. De eerste 3 procent is al ingegaan op 1 juli 2018.<span data-ccp-props="{&quot;201341983&quot;:0,&quot;335559739&quot;:160,&quot;335559740&quot;:259}"> De vakbonden en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken hebben op 13 juli een nieuwe cao voor rijksambtenaren ondertekend. </span></p>

Onderhandelingen cao Rijk hervat na loonbod

Onderhandelingen cao Rijk hervat na loonbod

De vakbonden hebben besloten het overleg over een cao voor rijksambtenaren te hervatten na het loonbod van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken voor de 118.000 rijksambtenaren.

Twee wetsvoorstellen over normalisering rechtspositie ambtenaren

Twee wetsvoorstellen over normalisering rechtspositie ambtenaren

<p>Twee wetsvoorstellen wat betreft de normalisering van de rechtspositie van ambtenaren staan op <a href="https://www.internetconsultatie.nl/" target="_blank" rel="noopener">internetconsultatie.nl</a>. Het betreft de Aanpassingswet normalisering rechtspositie ambtenaren en het Wetsvoorstel normalisering rechtspositie ambtenaren in het onderwijs.<span data-ccp-props="{&quot;201341983&quot;:0,&quot;335559739&quot;:160,&quot;335559740&quot;:259}"> </span></p>