Het wijzigen van de pensioenovereenkomst door de werkgever: vergeet geen 'instemming' te vragen!

Het wijzigen van de pensioenovereenkomst door de werkgever: vergeet...

Veel werkgevers kennen (naar ik hoop) de hoofdregel dat een werknemer tijdig en goed geïnformeerd moet worden bij wijziging van een arbeidsvoorwaarde. Met alleen het verstrekken van informatie is de werkgever er nog niet. De werknemer moet expliciet worden gevraagd om instemming en/of een bezwaarmogelijkheid worden geboden.

Wat moet u weten over de oudedagsverplichting?

Wat moet u weten over de oudedagsverplichting?

We zitten inmiddels in het laatste jaar waarin het pensioen in eigen beheer tegen fiscaal gunstige voorwaarden kan worden afgekocht. Ook omzetting in een oudedagsverplichting (ODV) kan voor veel dga's een stuk gunstiger uitpakken dan het regulier doorzetten van hun opgebouwde rechten.

Hardheid wordt soms beloond

Hardheid wordt soms beloond

De Belastingdienst is verplicht besluiten te baseren op de heersende Nederlandse wetgeving. De uitkomst daarvan kan in voorkomende gevallen echter zo schrijnend zijn, dat toepassing onbillijk is. De fiscus mag dan, aan de hand van de 'hardheidsclausule', afwijken van de wetgeving. Hoe werkt dit precies? En waarom speelt dit momenteel bij de afkoop van een partnerpensioen in eigen beheer?

Verplichte afkoop pensioen eigen beheer

Verplichte afkoop pensioen eigen beheer

Het opbouwen en aanhouden van een pensioen in eigen beheer is niet zonder verplichtingen. De bv gaat een verplichting aan met haar aandeelhouder en zal deze moeten nakomen. In de praktijk ontstaan regelmatig problemen op het moment dat de bv door omstandigheden niet (langer) aan deze verplichtingen kan voldoen.

Pensioen in eigen beheer afkopen in 2019

Pensioen in eigen beheer afkopen in 2019

Pensioen in eigen beheer afkopen of omzetten in een oudedagsverplichting is mogelijk sinds 2017. Als de directeur-grootaandeelhouder met belastingkorting wil afkopen, dan is 2019 het laatste jaar waarin dit kan. Hoe dit precies werkt, leest u in dit artikel.

Afkoopkorting pensioen in eigen beheer 25 procent in 2018

Afkoopkorting pensioen in eigen beheer 25 procent in 2018

Een directeur-grootaandeelhouder (dga) kan sinds 1 juli 2017 geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. Een dga kan ervoor kiezen om het pensioen in eigen beheer af te kopen. Als hij dat dit jaar doet, dan krijgt hij een afkoopkorting van 25 procent.

Afkoop pensioen in eigen beheer - hoogste korting in 2017

Afkoop pensioen in eigen beheer - hoogste korting in 2017

De directeur-grootaandeelhouder (dga) kan sinds 1 juli 2017 geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. De dga kan ervoor kiezen om de fiscale balanswaarde van het pensioen dat hij heeft opgebouwd, af te kopen. Doet hij dat nog dit jaar, dan krijgt hij de hoogste korting.

Nieuw wetsvoorstel voor samenvoegen kleine pensioenen

Nieuw wetsvoorstel voor samenvoegen kleine pensioenen

De regeling voor de afkoop van klein pensioen wordt aangepast. In plaats van mensen te verplichten om tussentijds kleine pensioenbedragen op te nemen, gaan pensioenfondsen en verzekeraars deze kleine pensioenen samenvoegen.

Verbod op afkoop kleine pensioenen per 2018 

Verbod op afkoop kleine pensioenen per 2018

Voor werknemers met kleine pensioenpotjes is een oplossing in de maak. Het is de bedoeling dat het samenvoegen van nieuwe kleine pensioenen (de waardeoverdracht) vanaf 1 januari 2018 wordt gestimuleerd. Dat wordt geregeld door een verbod op afkoop. Vooral werknemers die door kortlopende dienstverbanden steeds weer geconfronteerd worden met afkoop van hun klein pensioen, gaan hiervan profiteren.

Afkoop klein pensioen omzetten in waardeoverdracht

Afkoop klein pensioen omzetten in waardeoverdracht

<span style="font-weight: 400;">Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken wil de regeling voor de afkoop van klein pensioen <a href="https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-sociale-zaken-en-werkgelegenheid/nieuws/2016/04/15/klijnsma-kleine-pensioenpotjes-samenvoegen" target="_blank">aanpassen</a> en zoveel mogelijk onderbrengen in het systeem van de waardeoverdracht. </span>