Jurisprudentie: niet-aanzeggen is stilzwijgend verlengen?
Een werkgever voldoet niet aan zijn aanzegverplichting en verzuimt een zieke werknemer aan te melden bij het UWV. Is de arbeidsovereenkomst van die werknemer daarmee voortgezet?
Een werkgever voldoet niet aan zijn aanzegverplichting en verzuimt een zieke werknemer aan te melden bij het UWV. Is de arbeidsovereenkomst van die werknemer daarmee voortgezet?
Met deze voorbeeldbrief, ook wel aanzegbrief genoemd, laat je schriftelijk aan de werknemer weten dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd na het afloop van de overeengekomen duur niet verlengd wordt.
Een werkgever is wettelijk verplicht omtenminste één maand voordat een contract voor bepaalde tijd van langer dan zes maanden afloopt schriftelijk aan de werknemer laten weten dat het contract niet verlengd wordt. Dit is de aanzegverplichting. Wordt het dienstverband verlengd? Ook dan moet de werkgever iets laten weten. Tien aspecten die u moet weten over de aanzegging.
<p>Een transitievergoeding is verschuldigd als het initiatief van het einde van de arbeidsovereenkomst bij de werkgever ligt. Dat oordeelt Rechtbank Zeeland-West-Brabant.<span data-ccp-props="{"201341983":0,"335559739":160,"335559740":259}"> </span></p>
Een werknemer heeft zelf ontslag genomen, maar de werkgever had wel de aanzegverplichting moeten nakomen, zoals de wet uitdrukkelijk voorschrijft. De werknemer heeft recht op een aanzegvergoeding naar rato. Dat oordeelt Rechtbank Overijssel.
<p>De Wet werk en zekerheid is 'de meest revolutionaire wijziging van de laatste jaren', aldus Dik van Leeuwerden in in de ADP-publicatie "<a title="tt hr wet regelg" href="https://www.adp.nl/kennis/publicaties/tt-hr-wet-regelving/" target="_blank">Trending Topics Actuele HR wet- en regelgeving</a>".</p>
De werkgever moet sinds 1 januari 2015 minimaal één maand voor het einde van een contract voor bepaalde tijd van zes maanden of langer schriftelijk laten weten of het contract van de werknemer wel of niet zal worden verlengd en zo ja, onder welke voorwaarden. Dit wordt de aanzegverplichting genoemd. Laat de werkgever deze aanzegging na of doet hij dat niet tijdig, dan moet de werkgever een vergoeding betalen van een bruto maandsalaris of het salaris over de periode dat de werkgever te laat is met aanzeggen.
Een werkgever die een werkneemster per WhatsApp laat weten de arbeidsovereenkomst te willen ontbinden of een ontslagvergunning bij het UWV te zullen aanvragen heeft voldaan aan de aanzegverplichting. Dat oordeelt Rechtbank Amsterdam.
Het ontslag van een werknemer kent vele fiscale aandachtspunten. Denk bijvoorbeeld aan de goedkope overname van de auto van de zaak, de terugbetaling van studiekosten of de voortgezette pensioenopbouw na ontslag. Elk van deze aandachtspunten kent zijn eigen fiscale gevolgen voor de loonheffingen. Deze bijdrage gaat in op twee nieuwe aandachtspunten bij ontslag: de aanzeg- en de transitievergoeding.